PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Govern comparteix la carta als reguladors europeus en la reunió del pacte d’Estat

Salazar va explicar que cal adaptar-se als requisits d’Europa

Per Maria Lozano

Imatge de la reunió del pacte d’Estat sobre l’acord d’associació de la UE, ahir.
Imatge de la reunió del pacte d’Estat sobre l’acord d’associació de la UE, ahir. | SFGA/CEsteve

El cap de Govern, Xavier Espot, va encapçalar una nova reunió amb els representants dels partits polítics, Tant els que tenen representació parlamentària com els que no en tenen, que configuren el pacte d’Estat per a la negociació d’un acord d’associació entre Andorra i la UE.
Durant la reunió de treball, Govern va compartir amb els membres del pacte la posició que defensarà l’Executiu durant les pròximes rondes de negociació amb la UE sobre la lliure circulació de persones i telecomunicacions, dos dels aspectes més importants de l’acord. Així, en el document de posició andorrà s’han recollit diferents posicionaments que han fet els membres del pacte, per atenir una posició única de negociació davant de la gent.

La trobada va permetre compartir l’agenda de negociació d’aquesta tardor que s’inicia el mateix dimecres amb el desplaçament del cap de Govern a Brussel·les per a reunir-se amb el vicepresident executiu de la Comissió Europea (CE), Maroš Šefcovic. Així, es tracta de la tercera trobada entre Espot i el vicepresident de la Comissió, amb l’objectiu de debatre i avançar sobre les temàtiques que es tractaran durant les rondes de negociació que tindran lloc entre el setembre i el desembre.

Durant la reunió entre ambdós mandataris, el vicepresident va reiterar la importància que té per a la Comissió obtenir un marc de relació proper i estable amb els estats de petita dimensió dins del territori europeu que els permeti la participació en el mercat interior.
Per altra banda s’ha compartit la carta que el Govern va enviar als reguladors europeus per a contextualitzar la situació d’homologació per lluitar contra el blanqueig de capital i defensar la reputació del país.

Opinió del PS

Des d’EL PERIÒDIC vam parlar amb la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata i consellera general, Judith Salazar, sobre la reunió que Govern va fer ahir amb els integrants del pacte d’Estat. Salazar va explicar que van seguir l’ordre dels dia, focalitzant-se sobretot en la carta que Govern va enviar als reguladors europeus, i va destacar que «fins que no sapiguem clarament els moviments de la CE no puc donar una opinió firme». Tot i així, «podem veure els riscos que té l’associació amb els tres estats, tot i així discriminen la feina que ha fet Andorra fins ara, que potser Mònaco o San Marino no l’han fet». 

Salazar va parlar de la lliure circulació de capital, i va explicar que s’ha de definir bé que vol dir aquesta lliure circulació pel que fa a les normes que hi ha i «encara no tenim», i destaca que «quan les tinguem, veurem les dificultats que té o no Andorra amb la normativa actual». Tot i així, va voler tranquilitzar «perquè hem fet els deures en aquest sentit i si cal que en fem més ens haurem de centrar en altres àmbits», destacant que «caldrà poder adaptar-se als requisits que ens faci Europa».

Respecte a la lliure circulació de persones i les telecomunicacions, Salazar va destacar que Andorra vol seguir defensant les quotes d’immigració. Pel que fa al monopoli, reconeix que hi ha més problema amb Andorra Telecom, tot i que «hi ha altres fórmules que permeten que si hem d’obrir el mercat, això suposi diners addicionals pel que fa a la utilització d’infraestructures que fins ara han sigut exclusives». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT