Andorra La Vella
Concòrdia creu en la Unió Europea, però no a qualsevol cost
El partit manifesta que veu punts negatius pel país en l’acord d’associació que està negociant el Govern
Tal com va avançar ahir al vespre el president del partit, Cerni Cairat, Concòrdia no entrarà al pacte d’Estat per a les negociacions amb la Unió Europea. Cerni Escalé i Pol Bartolomé, han fet una roda de premsa al Consell General per exposar als mitjans de comunicació els motius principals i quins són els aspectes negatius pels quals el partit ha decidit no entrar en aquest pacte. Tant Escalé com Bartolomé van voler emfatitzar que aquesta decisió va ser unànime en l’assemblea extraordinària que va tenir lloc ahir.
En aquest sentit, els parlamentaris han explicat que entre els principals motius pels quals Concòrdia no es va mostrar favorable a rubricar l’entesa ha estat el fet que l’acord ja es troba gairebé tancat, aproximadament en un 80%. «Seria hipòcrita estar negociant un acord amb la Unió Europea amb el qual ja sabem que des d’ara que no hi estem d’acord», ha sentenciat Escalé. A continuació, el president del grup parlamentari ha fet una reflexió sobre el fracàs que ha representat l’estratègia d’obertura estrangera des de l’any 2011 que ha repercutit en una gran pujada dels preus de l’habitatge arran d’una construcció desmesurada i una competència vinguda de fora als sectors que ja teníem, substituint empreses i competint amb professionals liberals amb persones radicades fora del nostre país. Respecte a això, Escalé ha argumentat que s’ha de veure «com fer una obertura molt més mesurada i progressiva, que ens permeti diversificar els sectors que ens interessen, però conservant el teixit productiu andorrà».
A partir d’aquí els membres de Concòrdia han exposat els aspectes negatius del pacte, motius pels quals no hi han volgut entrar. L’acord d’associació implica la finalització del règim d’autorització prèvia per a les inversions estrangeres. Escalé ha explicat que «és la consolidació del procés d’obertura econòmica, malgrat la manca de diversificació econòmica i la poca atracció d’empreses i projectes d’alt valor afegit». La majoria d’inversió que rep el país és en l’àmbit immobiliari amb més de 1.000 milions en inversió estrangera en els darrers sis, set anys. El president del grup parlamentari ha volgut destacar que «la finalització del règim d’autorització prèvia implica també la no implementació d’un sistema de quotes sobre l’immobiliari», un punt molt important per a Concòrdia i que ja defensava en el seu programa electoral.
El segon aspecte parla sobre la lliure prestació de serveis. Escalé ha explicat que «tal com està definida a l’acord, implica una competència deslleial per als professionals liberals del país». El president del grup parlamentari va afegir que «serà molt difícil per a Andorra impedir que els professionals liberals, sobretot de Catalunya, puguin entrar al mercat laboral i per via de la prestació de serveis puguin fer les mateixes activitats que ja estan fent les empreses del nostre país».
En tercer lloc, l’acord d’associació implica la impossibilitat de mantenir, de forma indefinida, el sistema de quotes obligatòries. Això provocaria la necessitat de tenir acords parcials que s’haurien d’anar prorrogant. Per Concòrdia, la rellevància d’aquest fet ve donada perquè el creixement del país hauria de ser sostenible.
El quart i últim punt, és la condemna de perdre Andorra Telecom com a operador públic. Escalé ha puntualitzat que, tal com està redactat, Andorra Telecom acabarà privatitzat, un fet que provocaria una pèrdua molt important d’ingressos (40 milions d’euros de la companyia acaben revertits en inversió i en transferències que compensen els dèficits de l’Estat). El president de Concòrdia ha explicat que «aquesta pèrdua d’ingressos no sabem com es podria suplir per part de Govern».
SORTIDA DEL PACTE D’ESTAT/ Segons Escalé «Andorra no s’ha d’aixecar de la taula de negociacions i ha de continuar expressant el seu parer i vetllant pels diferents sectors de l’economia andorrana». El president de Concòrdia ha volgut remarcar que des del partit són «euro positius, creiem en la Unió Europea, però no creiem que una aproximació sigui positiva a qualsevol cost». El conseller creu que «s’ha de continuar allargant la negociació plantejant de forma clara i honesta per part d’Andorra la nostra posició i les línies vermelles fins que la UE es transformi i, aleshores, trobar el millor encaix pel país que respecti les nostres singularitats».