PUBLICITAT

Canillo

El Consell General tornarà a fer el tradicional discurs a Meritxell

El motiu és commemorar els 150 anys de la proclamació de la patrona

Per Anna Mencos

Un moment de la presentació dels actes de Meritxell, ahir al matí.
Un moment de la presentació dels actes de Meritxell, ahir al matí. | A.M.

La celebració del Dia de Meritxell enguany té una connotació especial i és que es commemoren 150 anys que el Consell General va proclamar la Mare Déu de Meritxell patrona de les Valls d’Andorra. Per aquest motiu, el tradicional discurs que el síndic general pronuncia davant de les autoritats institucionals el Dia de Meritxell tindrà lloc aquest divendres al matí a la sala del Consell General al Santuari de Meritxell, la tercera seu parlamentària després del nou edifici del Consell General i la Casa de la Vall.

El síndic general, Carles Ensenyat, va explicar que el Consell sempre ha tingut seus itinerants, «no s’ha reunit sempre a Casa de la Vall, això ho van començar a fer el 1702, però fins i tot en aquell moment el Dia de Meritxell la tradició continuava i el Consell es reunia a Meritxell».
Ensenyat detallava que el motiu de la trobada al Santuari era perquè «era la patrona d’Andorra, tot i que en aquell moment encara no estava oficialitzada», tot afegint que «es va proclamar patrona fa 150 anys aquest any,  i aquesta efemèride també la volem celebrar, i qui la declara és el mateix Consell General. Hi ha un doble motiu per reutilitzar aquesta sala: una perquè és del Consell General i no es pot quedar en desús; i la segona perquè aquests 150 anys és una data tan rellevant que valia la pena que reutilitzem aquesta sala com s’havia fet durant segles».

El síndic recordava que fins a la ratificació de la Constitució, l’any 1993, el Consell General celebrava sessions tradicionals en aquesta sala, però que des de llavors només se n’ha fet una. «L’última vegada que es va fer una sessió en aquesta sala va ser el 2001, es va utilitzar de forma protocol·lària per reivindicar que és la tercera sala del Consell», comentava Ensenyat.

Tal com va explicar el síndic general, el motiu del retorn s’ha d’emmarcar en la celebració d’un dia tan especial per a tots els residents del Principat. «La volem fer aquí. Al final també per estar més a prop d’on el poble andorrà vol estar. El seu Dia Nacional és a Meritxell, per tant, estem aquí», manifestava. També va detallar que en aquesta sala s’hi farà tota una serie de reformes per arreglar-la, tot i que el síndic va remarcar que no s’hi faran sessions parlamentàries, sinó que només es pronunciarà el tradicional discurs del síndic.

Finalment, Ensenyat va avançar que la voluntat del Consell General en el marc del programa Consell Obert és obrir la seu parlamentària de Meritxell a la ciutadania, i va avançar que de cara al novembre es reuniran amb els monitors d’AINA perquè els infants puguin fer visites i tallers a la sala. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT