PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les demandes de material escolar es preveuen estables

L’augment de preu en el transport afecta als negocis, però no al client final

Per Sònia Lecha

Una persona compra diversos articles a l’Abacus.
Una persona compra diversos articles a l’Abacus. | El Periòdic

Ha començat el mes de setembre i arriba la temporada de comprar material escolar i preparar-se per la tornada a la rutina. És per això, que des d’EL PERIÒDIC hem aprofitat per parlar amb algunes llibreries per a conèixer quin nombre d’encàrrecs tenen i si aquest any també han pujat els preus. 

El gerent d’Ofijet, Josep Maria Cornella, va comentar que l’augment de preus en el transport i el combustible, principalment provocats per la guerra d’Ucraïna, els va afectar durant el curs passat 2022-2023. Però, aquest any «s’ha estabilitzat, inclús et diria que hi ha certs productes que van pujar molt i ara han baixat. Si fem el balanç entre què ha pujat i ha baixat, ara s’han estabilitzat bastant», va concretar Cornella. 
En aquest aspecte, l’encarregada de la llibreria Carlin, Helena García, va explicar que sí que han augmentat els preus, però que «no ho repercutim al preu final». 

Respecte a la demanda de material escolar i llibres tant Cornella com García preveuen que serà estable com cada any. Tot i que García va destacar que «la previsió és que vagin en augment, ja que les famílies tornen de vacances i després de Meritxell comença l’escola». 

Pel que fa als preus ofereixen diferents llistes. En el cas de la llibreria Carlin n’hi ha tres tipus: la llista completa amb motxilla i estoig, però sense llibres té un preu de 225 euros; la llista sense motxilla i estoig el preu oscil·la entre els 160 i 170 euros i finalment hi ha una llista més senzilla que està entre els 60 i els 100 euros. En canvi, a l’Ofijet, Cornella ens explicava que el preu varia en funció del curs que farà el nen o nena. El preu mitjà de les llistes de material que ofereixen si inclou motxilla pot costar entre 100 i 120 euros i sense entre 50 i 60 euros. 

Cada vegada són més les famílies que opten per reutilitzar i aprofitar l’estoig d’altres o els llibres dels germans, cosins o coneguts. Cornella va reconèixer que «des de la postpandèmia es nota que les famílies miren molt més i també intenten aconseguir-lo d’un conegut». Pel que fa a una llista de llibres per a l’escola per a un nen d’un curs normal pot costar entre 200 i 300 euros. 

Toni Gibert de la Llibreria La Trenca va comentar que a ell li van a comprar llibres de lectura, però de moment ha rebut poques demandes. Finalment, a la llibreria Lluís Canal, el mateix Lluís Canal va especificar que tot el que ofereixen allà és sota demanda dels clients i que n’han rebut unes quantes des del juliol. També va reconèixer que «els preus dels llibres de text han pujat molt».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT