PUBLICITAT

Escaldes Engordany

Andorra Recerca i Innovació informa que aquest agost ha sigut el més càlid des de 1950

Durant l’estiu s’han acumulat precipitacions fins a 65,8 mm

Per El Periòdic

Temperatura mitjana a l’agost des de 1950 fins al 2023.
Temperatura mitjana a l’agost des de 1950 fins al 2023. | FEDA

Andorra Recerca i Innovació (AR+I) va publicar ahir un estudi de meteorologia, on explicava que aquest estiu ha sigut el més càlid de la sèrie de Central de FEDA des del 1950. La temperatura màxima mitjana al país va ser de 28,5ºC i la mínima mitjana de 14.1ºC. Per tant, la temperatura mitjana a l’estació ha sigut de 21,3ºC, amb una anomalia de 2,7ºC pel període que hi ha de referència, del 1981 al 2010.

Pel que fa a les precipitacions durant aquest estiu a l’estació de Central, s’han acumulat fins a 65,8 mm, el que és un valor pròxim a la mitjana de tot l’estiu. Cal destacar l’episodi a l’alta muntanya que va haver-hi a finals d’agost, amb una entrada de fred en alçada, que va aportar precipitacions a tot el país, però a l’alta muntanya va ser en forma de neu. Així doncs, es van acumular fins a 20 centímetres de neu a l’estació de la Solana, a 2.470 metres, segons va informar el Servei Meteorològic Nacional.

Per altra banda, si ens fixem en les temperatures i les precipitacions durant aquest estiu, ens trobem que el mes de juny es va caracteritzar per unes precipitacions abundants durant tot el mes a tot el país. El mes de juliol, en canvi, va ser el protagonista de les primeres onades de calor de l’estiu al Principat. Va ser llavors quan l’estació Central de FEDA i Aixàs va registrar les primeres nits tropicals, on les temperatures durant la nit van superar els 20ºC, el dia 18 de juliol.

Com hem dit abans, l’agost ha estat bastant càlid. Les temperatures durant el dia han estat caracteritzades per un principi d’agost amb temperatures semblants a la mitjana climàtica de l’any, si ens fixem en el període de referència, que és entre l’any 1981 al 2010. Tot i així, han sigut una mica inferiors. A partir del dia 7 el termòmetre es va enfilar fins a finals de mes, quan les temperatures van baixar i van deixar un final d’estiu fred a tot el país, sobretot a alta muntanya; ja que es van registrar temperatures mínimes negatives a les Fons d’Arinsal i a Perafita, a 2.400 metres.

Des d’un punt de vista climàtic, durant els tres mesos s’han acumulat un total de 287,90 mm a l’estació central de FEDA. Aquestes precipitacions van quedar repartides sobretot en el mes de juny, quan es van superar els 144 mm. El mes de juliol, en canvi, l’episodi més destacat va ser el dia 3, que es van superar els 37 mm. 

Durant el mes d’agost no es destaquen episodis amb gran precipitació, sinó amb el caràcter tempestuós on es va acumular pluja amb poc temps.

PUBLICITAT
PUBLICITAT