PUBLICITAT

'Sí' al canvi de matrícules

  • L'anunci dels canvis de les plaques als vehicles ha estat ben acollida per la ciutadania H Enfront d'una possible pèrdua d'identitat, la valoració és que l'adaptació a les mesures europees és un pas positiu
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un vehicle andorrà i un espanyol. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Aquesta setmana el BOPA publicava un Reglament per a aplicar canvis en les actuals matrícules dels vehicles andorrans. Les accions més destacades: reduir la mida de les plaques per adaptar-se als estàndards dels fabricants de vehicles i incloure-hi el distintiu nacional AND, amb la finalitat de suprimir l'obligatorietat de comprar un adhesiu amb aquestes sigles per a viatges fora del país.

Són mesures encarades a adaptar-se a les matrícules unificades que porten els països de la Unió Europa, malgrat que la nova mida proposada al Principat és singular. El Govern i l'Automòbil Club d'Andorra (ACA), els impulsors del reglament, han intentat situar els canvis en un entremig entre el que proposa la UE i el que simbolitza en termes d'identitat la matrícula andorrana.

I sembla que ho han aconseguit. L'opinió genèrica de la ciutadania és clara al respecte: «sí al canvi». Amb pocs contres, l'opinió pública es decanta per la comoditat d'unes plaques que ja no sobresortiran dels vehicles.

«La iniciativa és bona, no m'importa perdre una mica el senyal d'identitat d'Andorra», exposa Manel Pires. Sobretot els més joves, no tenen inconvenients en seguir el que dicta la normativa europea, «crec que ens afavorirà a tots», assegura José Alonso.

Hi ha qui ho aprova sobretot pensant en termes estètics. És a dir, amb les noves matrícules no caldrà que els vehicles incorporin un adhesiu, «m'agrada més el cotxe d'aquesta nova manera», opina Fernando Pirles, mentre mostra el seu vehicle, net i impol·lut, amb l'única excepció de l'adhesiu AND, segons el seu parer.

Amb tot, però, i influenciats per la situació de crisi econòmica, que no acaba de diluir-se, alguns dels ciutadans demanen que les noves matrícules andorranes no suposin cap nova càrrega econòmica. Ni pel Principat en sí, tal i com opina Ferran Savall, ni pel propi ciutadà, «és una bona notícia sempre i quan no ens costi més diners».

En aquest sentit, i segons va informar l'ACA, les noves matrícules tenen un cost de 26,65 euros una i de 42,37 euros les dues (davant i darrera). De moment no s'han pujat tarifes respecte les anteriors. I a més, cal tenir en compte que els conductors s'estalviaran els 2,23 euros que costava l'adhesiu, fins ara obligatori.

Les noves plaques s'aniran incorporant al mercat a mesura que es facin noves matriculacions o que els conductors optin per voluntat pròpia per canviar les antigues. Però de moment caldrà esperar: l'ACA informa que no les tindrà fins d'aquí un parell de setmanes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT