PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La llei de defensa de la llengua oficial, el català, exigirà un nivell A2

Aquesta normativa podria ser aplicable l’any que ve quan s’han de renovar 3.000 permisos

Per Sònia Lecha , Anna Mencos

El ministre de Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal.
El ministre de Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal. | SFGA/CESTEVE

La ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, presentarà el pròxim 19 de setembre la nova llei en defensa de la llengua oficial a la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports del Consell General. Aquesta llei obligaria a tenir un nivell mínim de català per a poder obtenir el permís de residència i treball i per a poder renovar-lo. En cas de no tenir el nivell mínim A2, haurien de fer un curs de 30 hores per a poder aconseguir la targeta verda. Es preveu que aquesta llei pugui ser aplicable a partir de l’any que ve, quan es té previst que es renovin uns 3.000 permisos de residència. D’altra banda, els treballadors temporers quedarien fora d’aquest requisit, però aquesta llei també incentivaria a què aprenguessin la llengua.

Com que en el cas que s’aprovés la llei la demanda dels cursos de català augmentarien exponencialment, el Govern hauria de contractar a més treballadors per completar la plantilla.

Entitats com la Unió Hotelera d’Andorra, la Cambra de Comerç van rebre un avís especial d’aquest projecte perquè des del seu espai facilitin que els seus treballadors aprenguin la llengua oficial del país.

En el cas que s’aprovés la llei, la demanda dels cursos de català augmentaria exponencialment

Actualment, el Govern està treballant internament i durant el mes de setembre presentaran el projecte de la nova llei en defensa de la llengua oficial.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal, va estar preguntat per aquesta nova llei i ha comentat que «una vegada el Govern hagi aprovat, pot ser durant el mes de setembre, Bonell compareixerà en una roda de premsa per exposar-vos el projecte». Casal va aprofitar la situació per a tranquil·litzar tant el conjunt d’empresaris com les empreses de serveis del país. «Som conscients de protegir la nostra llengua i tradicions, però també sabem que vivim de serveis, sobretot del sector turístic», va detallar el ministre. Casal també va voler dirigir-se cap als defensors de la llengua i informar que atendran la seva demanda, ja que són conscients de la preocupació que aquests tenen. Finalment, el portaveu va concloure que «posarem dosis de realisme polític necessari per a poder trobar un punt mitjà entre la preservació del català i la importància del sector dels serveis a Andorra».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT