PUBLICITAT

292.000 euros per a la separació del SUM d’Urgències

La partida pressupostària inclou la contractació de disset nous professionals

Per Alex Montero

Les ambulàncies a la sortida d’Urgències.
Les ambulàncies a la sortida d’Urgències. | MARICEL BLANCH

Sota la premissa de donar compliment al Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (PISMA), així com poder «separar i descongestionar» el SUM del servei Urgències, l’Executiu ha aprovat avui una transferència de crèdit de 292.495 euros al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). «L’objectiu és contractar 17 nous professionals per a les àrees d’urgències i de salut mental», ha afirmat el ministre portaveu, Guillem Casal. 10 d’aquests sanitaris correspondran a fer efectiva la separació, amb un cost estimat de 209.516 euros, i diferenciant-se en cinc metges, quatre infermers i un tècnic de transport sociosanitari. Per altra banda, els set professionals restants es veuran en la tessitura de reforçar l’atenció en matèria de salut mental, havent-hi dos infermers, un educador social, un terapeuta ocupacional, un psicòleg i un administratiu i treballador social a mitja jornada i donant compliment al pla integral amb un import de 83.000 euros.

El Govern, fidel al seu compromís

Tal com ha indicat el també ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, l’objectiu d’aquesta nova aprovació és «garantir una assistència de màxima qualitat per tal d’optimitzar els recursos dels dos serveis». Es compleix així doncs amb el compromís adquirit per part del Govern en l’anterior legislatura, on es van comprometre amb la ciutadania a donar una major atenció a ambdós serveis.
Tot i això, encara és una incògnita la data exacta en la qual s’implementarà aquesta mesura: «El ministeri de Salut injecta els diners necessaris en funció d’un pla establert pel SAAS i, posteriorment, l’òrgan contractual decideix quan obren els processos de selecció», ha manifestat Casal, afirmant que per part de l’Executiu «la solució ja està posada sobre la taula i s’espera que abans de finals d’any aquests edictes estiguin ja disponibles». Una esperança que recau principalment en l’alt volum de feina al que s’enfronta el servei d’Urgències una vegada arriba l’hivern, a causa de l’arribada de molts turistes que venen a gaudir de la temporada d’hivern, així com de temporers contractats. «L’esquí és una pràctica esportiva que, inevitablement, causa lesions que comporten la necessitat de fer ús dels serveis hospitalaris».

Tanmateix, Casal ha remarcar que, en les pròximes setmanes, la Ministra de Salut, Helena Mas, «implementarà una sèrie de noves mesures per tal de continuar apostant per una millor atenció del servei d’Urgències».

PUBLICITAT
PUBLICITAT