PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tres entitats reguladores acusen Andorra de ser un risc per a la UE

L’Executiu i San Marino desmenteixen les acusacions ja que acompleixen les normatives

Per Joan Jiménez

El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, i el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic.
El secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, i el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic. | Govern d\'Andorra

Tres entitats reguladores de la Unió Europea, l’European Banking Authority (EBA), encarregada de la supervisió bancària, l’European Securities and Markets Authority (ESMA), especialitzada en els mercats de valors, i l’European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA), agencia reguladora d’assegurances, van enviar una carta a la Comissió Europea que ha fet pública el mitjà internacional Politico, acusant Andorra, Mònaco i San Marino de què, si s’arribés a firmar l’acord d’associació, suposarien «riscos significatius pels consumidors», al·legant que els tres petits estats «històricament han mantingut regulacions financeres menys riguroses» i que «podrien ser propensos al blanqueig de capitals i altres activitats il·licites».

L’acord monetari del 2011 obliga Andorra a acomplir les regulacions per a evitar les acusacions

Des de l’Executiu, s'ha rebut aquesta notícia mitjançant l’article de Politico amb «sorpresa» davant d’un «tractament i valoració injusta» per part de les tres entitats, segons han informat fonts del Govern. L’Executiu ha desmentit aquestes acusacions, ja que, en el cas d’Andorra, ja fa una dècada que porta fent avenços en matèria de cooperació fiscal i totes les acusacions de possibles riscos que al·leguen a la carta escrita per les tres agències estan resoltes gràcies a l’acord monetari amb la Unió Europea de l’any 2011, on es va pactar que el Principat compliria la mateixa legislació en aquesta matèria que la resta d’estats membres de la Unió Europea, evitant així diversos casos dels quals les entitats reguladores han alertat. D’altra banda, Andorra s’ha sotmès i continua mostrant-se oberta a constants avaluacions enfocades a prevenir aquests incidents que les tres entitats bancàries al·leguen que Andorra podria concedir i suposar riscos pels consumidors europeus. Entitats internacionals com el Fons Monetari Internacional (FMI) o el comitè d’experts del Consell d’Europa (CoE) en matèria de mesures contra el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, Moneyvall, han avalat i valorat «molt positivament» els progressos que Andorra ha desenvolupat durant molts anys en la prevenció d’aquests crims, a més de superar aquestes avaluacions «amb més nota que molts estats membres de la Unió Europea», segons han indicat fonts governamentals.

El Principat ha superat múltiples avaluacions del FMI i Moneyval que avalen la rigorositat andorrana

Des de l’Executiu s’ha informat de què «no ens ho havien assenyalat» en cap moment de les negociacions, a més que el Govern ha explicat que les acusacions «no són coincidents amb la realitat andorrana». Des del Govern, s'ha al·legat que si «Andorra suposa un risc pels serveis financers, el Govern pot demostrar que no». L’Executiu ha assenyalat d’igual forma que les negociacions de l’acord d’associació no haurien pogut arribar fins a l’estat actual si el Principat no acomplís aquest tipus de regulacions i mecanismes de prevenció de forma òptima, ja que «sense aquests avenços, hi hauria hagut dificultats» per a negociar entre Andorra i la Unió Europea.

El Govern ha assenyalat que encara no ha pogut contactar amb el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de les negociacions, Maros Sefcovic, sobre aquest afer, ni ha compartit impressions amb la resta d’estats implicats, Mònaco i San Marino. La setmana vinent hi ha prevista una reunió amb el vicepresident Sefcovic, on s’espera aclarir aquest succés, a més de què l’Executiu es mostra obert a reunir-se amb les tres entitats reguladores per tal d’explicar el perquè el Principat no suposa aquests riscos dels quals han acusat al país i solucionar aquest afer que posa «en entredit la reputació d’Andorra». 

D’altra banda, l’article de Politico menciona també la reacció mostrada pel ministeri d’Afers Exteriors de la República de San Marino, els quals també han rebut la notícia «amb sorpresa». Des de San Marino, s’ha volgut assenyalar que els problemes del passat no tenen res a veure amb aquest procés de negociació de l’acord d’associació amb la UE, ja que els tres petits estats han anat fent esforços durant molts anys per a transposar les regulacions europees en aquest àmbit amb mecanismes per a fomentar la cooperació fiscal i financera entre els tres estats de petites dimensions, on han fet un esforç igual que la resta d’estats membres de la Unió Europea, segons el Govern de San Marino. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT