La pluja i el fang converteixen en èpica la Copa del Món de BTT

Tot i les dificultats meteorològiques, Pal Arinsal tanca l’esdeveniment amb una valoració positiva

La guanyadora femenina d’XCO, Mona Mitterwallner, creuant la meta.
La guanyadora femenina d’XCO, Mona Mitterwallner, creuant la meta. | Pal Arinsal

La 9a edició de la Copa del Món de BTT de Pal Arinsal no ha deixat indiferent a ningú, tant per l’espectacle que han donat els millors riders del món en totes les curses que s’han disputat, com per les dificultats que ha portat la meteorologia durant el cap de setmana. A més a més, després d’unes primeres jornades amb calor i pols, les postals que van quedar en les darreres 48 hores van refermar l’èpica d’aquesta competició. La pluja i el fang provocaven, a voltes, que els ciclistes fossin pràcticament irreconeixibles en travessar la línia de meta. L’adaptació dels circuits tant al fred com a la calor van demostrar a l’UCI la versatilitat dels traçats massanencs quan falta només un any perquè Pal Arinsal sigui escenari dels Mundials de l’especialitat. El director general de Pal Arinsal, Josep Marticella, va fer una valoració positiva de la cita, i va destacar la capacitat d’adaptació que ha tingut l’organització, especialment el dissabte, on la meteorologia va obligar a fer diversos canvis en el programa. «L’objectiu dels espectadors s’ha vist afectat per la meteorologia tan complexa que hem tingut. Encara no tenim l’afluència total, però sí que hem vist que fins al divendres anàvem per sobre de les expectatives i del que havíem tingut els anys anteriors», assenyalava Marticella. En aquest sentit, la cònsol major de la Massana, Olga Molné, va remarcar que «tot i les inclemències del temps s’han pogut disputar totes les proves gràcies a la feina de l’equip organitzatiu».

Mathias Flückiger ha sigut qui millor hi ha fet en el Cross-country Olímpic masculí Elit, situant-se al capdavant des del principi i aguantant les diferències fins a la línia de meta. El guanyador del short-track del divendres, Luca Schwarzbauer, va ser el seu company d’escapada en les primeres voltes. «No m’ho puc creure, però és una victòria en la Copa del Món», assenyalava Flückiger emocionat a l’arribada.

D’altra banda, la prova femenina d’XCO Elit va tenir una protagonista clara: Mona Miterwallner. La jove austríaca de 21 anys, que es va quedar a les portes del triomf en la Copa del Món a Andorra l’any 2022, en què va quedar en segona posició, va completar ahir una cursa impecable per a adjudicar-se la seva primera victòria a la Copa del Món. La guanyadora va explicar que «aquesta victòria significa molt per a mi, m’ha portat molt temps, a mi se m’ha fet etern», la jove de només 21 anys, apuntava que «he tingut moltes curses on alguna cosa no funcionava, i avui per fi tot ha sortit bé {...} ha sigut la cursa més difícil que he fet fins ara. He seguit creient i finalment s’ha fet realitat».

En la cursa inaugural de la jornada, l’XCO U23 masculí, Riley Amos es va imposar a Adrien Boichis. Els dos corredors, segon i primer en el short-track de divendres respectivament, van tenir un frec a frec durant bona part de la cursa, però el nord-americà va atacar en l’última volta per deixar enrere al francès i endur-se el triomf.

Amb la Copa del Món 2023 acabada, Pal Arinsal es fixa ja en els Campionats del Món 2023, un repte encara més gran. «Aquesta Copa del Món l’hem enfocada en clau Mundials de l’any que ve. Serà un pas superior i penso que l’UCI pot estar tranquil·la perquè som una seu amb total garantia», assenyalava Marticella, que també va recordar que entremig Andorra acollirà dues Copes del Món més: la Comapedrosa Andorra d’esquí alpí femenina, al febrer. A més, van avançar l’interès de continuar treballant junts més enllà del 2024 amb el retorn de noves Copes del Món de BTT.