PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les pluges i les altes temperatures afavoreixen la collita d’enguany

Un assecador de tabac comenta que només s'ha vist afectada entre un 10 i un 15% de la collita

Per Sònia Lecha , Anna Mencos

Plantacions i assecament de tabac de les parcel·les de Ros.
Plantacions i assecament de tabac de les parcel·les de Ros. | A.R.

L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) va informar ahir que, tot i que encara és d’hora per fer cap tipus de valoració global de l’evolució de la collita de tabac, l’estat de maduració que s’ha pogut observar que les plantes són de poca envergadura i estan totalment desenvolupades i madures.

Per conèixer una mica més sobre com va evolucionant, des d’EL PERIÒDIC ens hem posat en contacte amb un assecador de tabac, Àlex Ros. Aquest jove andorrà va comentar que «tot i haver pedregat al principi de la temporada, podem estar contents de la plantació d’aquest any». Resumidament, Ros va considerar que «ha estat un bon any i podem estar prou contents». 

Des de l’APRA van exposar que s’han peritat les pedregades de principis de juliol i, en general, han estat de poca importància i, per tant, l’afectació de la collita no ha estat greu. La temporada encara no ha acabat i les pluges amb afectacions importants poden arribar, per això, des de l’associació van comentar que es mantenen alerta pel mal que aquestes puguin generar a la feina de molts mesos. 

En el cas de Ros, va explicar que aquest fet meteorològic va arribar poc temps després que haguessin fet la plantació de tabac de la temporada entrant, i per això les afectacions han estat mínimes. De fet, les altes temperatures de les setmanes posteriors han ajudat positivament i han fet que hagi quedat una bona collita. 

El passat 16 d’agost, Ros va començar a recollir la plantació de tabac de les dues parcel·les que disposen, un gran terreny on tenen previst que  aquest recull s’allargui fins avui. La valoració de la temporada per part del jove andorrà és que tot i les condicions meteorològiques «a l’acabar la temporada podríem dir que no ha afectat en la collita, ja que s’ha pogut recuperar tot el tabac en bones condicions». Concretament, Ros va apuntar que el percentatge que s’ha vist afectat oscil·la entre un 10 i un 15%. 

Respecte a l’any passat, a part de les pedregades generalitzades, el jove andorrà va fer èmfasi en el fet que «moltes plantacions es van veure afectades per una plaga que va minvar la quantitat i qualitat de la collita». 
I finalment, pel que fa a la venda de tabac, ja està estipulada la quantitat d’aquesta planta que cada explotació pot vendre. Tot i que Ros va especificar que «des del 2020 només es fa la meitat de la collita». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT