PUBLICITAT

Els expedients sancionadors per residus es redueixen el 70%

  • Les denúncies més nombroses continuen sent les de contaminació acústica i sobretot les dels locals nocturns
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Residus en un abocador incontrolat que va ser restituït i netejat l'any passat a Andorra la Vella. Foto: EL PERIÒDIC

L'any passat el departament d'inspecció del Ministeri de Medi Ambient va notar una davallada tant en les denúncies interposades com en els expedients sancionadors tramitats respecte l'any anterior. Així ho reflecteixen les dades estadístiques que marquen que l'any passat van ser 37 les denúncies interposades, el 34% menys que l'any anterior. Pel que fa a les sancions, només es van incoar 12 expedients, el 68% menys que en el 2009. Les denúncies majoritàries continuen sent les dels residus, tot i això s'ha reduït més del 70%. Per la seva banda, les queixes i denúncies continuen alertant de la contaminació acústica sobretot en els locals nocturns.

Una major conscienciació i també les conseqüències del resultat del treball d'inspecció del 2009 poden ser les causes apuntades des del departament de Medi Ambient d'aquesta millora tant pel que fa a les denúncies i queixes com pel que fa a les multes aplicades.

L'any passat van ser deu les infraccions comeses en els residus. Aquestes denúncies es van donar per males praxis en la crema de residus, en els abocaments incontrolats, en la no disposició de l'autorització corresponent, en les exportacions de residus no autoritzades i en l'incompliment de les obligacions imposades.

Els dos expedients sancionadors restants van ser per infraccions de contaminació atmòsferica, un cas de molèstia per fums i olors i un altre per no respectar les ordres manades per l'Administració. Durant l'exercici passat no es va tramitar cap multa per contaminació d'aigües ni d'impacte ambiental.

més queixes de sorolls/ Les denúncies i queixes de sorolls continuen sent les més nombroses tot i que s'han rebaixat el 45%. L'any passat van ser 24 les denúncies interposades en aquest sentit. Nou d'aquestes van ser per excessius sorolls en locals musicals, altres nous van ser per motors i aparells sobretot en el sector de la indústria, va explicar Sònia Abad, cap de la unitat d'inspecció de Medi Ambient.

Altres denúncies tramitades van ser per contaminació atmosfèrica, cinc per fums de xemeneies, i altres dos per olors. Després es van donar tres queixes més, una per contaminació en les aïgues, una per moviments de terres i una altra per residus.

El SEGUIMENT DE LA DENÚNCIA /Des del servei d'inspecció s'ofereix a través de la pàgina web www.mediambient.ad tota la informació per poder tramitar una queixa o denúncia. A partir d'aquesta des del servei s'activa el protocol a seguir. que comença «per un contacte directe amb el denunciant per veure si es dóna la causa de la denúncia», va explicar Abad. En el cas que sí que estigui incorrent en un mal ús, se li dicten unes mesures correctores que les haurà d'aplicar en un termini determinat segons sigui el cas. Passat el termini des d'inspecció vigilin que les mesures s'han aplicat i si s'han fet correctament. «Des del servei es donen oportunitats perquè s'apliquin aquestes reformes però si no hi ha voluntat es procedeix a la sanció», va explicar la cap de la unitat d'inspecció, que va apuntar que en molts casos el procés pot ser lent, perquè depèn de si s'han de fer obres o no.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT