PUBLICITAT

Debat abans del debat

  • Els Verds parlen d'un acord verbal, el PS de bona predisposició, i Martí és partidari d'un únic debat a ATV al final de la campanya
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Estanislau Sangrà, Martí, el fotògraf Jaume Riba i Pere Moles, ahir. Foto: EL PERIÒDIC

El debat que ha de reunir a ATV els quatre candidats a cap de Govern s'ha convertit en el primer afer de controvèrsia d'una campanya que s'albira dura, densa i amb creuament de propostes. Els dards a l'adversari no estaran enverinats, però sí molt afilats. El debat genera més debat, i a la ja segura cita davant les càmeres el proper dia 20 és gairebé segur una segona, però...

Ahir va ser dia per a interpretacions. Unes lectures que depenen en molt grau de la convicció amb que s'afronta la reunió de dilluns vinent, quan en teoria s'haurà de tancar amb l'acord dels quatre partits si es fa o no un segon debat de final de campanya.

Aquesta opció ha estat defensada aferrissadament per ApC i els Verds, que coincideixen en assenyalar que un únic debat el primer dia de campanya electoral els hi suposa un gran perjudici, pel fet que no podran replicar les al·lusions que sorgeixin en els set debats parroquials. Segons va explicar ahir Jael Pozo per part dels Verds, divendres els representants de les quatre candidatures van segellar un acord verbal per celebrar un segon debat, que a judici de la política ecosocialista s'hauria de fixar per al 31 d'aquest mes o l'1 d'abril.

Amb menys contundència es van expressar fonts del PS, que van evitar parlar d'acord verbal o compromís, i es van referir a la «bona predisposició» de totes les parts per participar en un segon debat i pactar la modalitat i el format d'aquesta segona contesa dels quatre líders de les llistes nacionals.

Ahir, ApC i Verds van sumar un aliat de pes. El líder de Demòcrates per Andorra (DA) es va alinear amb les seves tesis. Durant una sessió fotogràfica a la plaça del Poble d'Andorra la Vella, Toni Martí va recordar el «respecte a totes les candidatures» i va demanar que es compleixi «el principi d'equitat». El candidat de DA va afirmar que «no s'acceptarà un debat que menyspreï ApC i els Verds», sense representació a les llistes territorials. Finalment, Martí va recordar que a Andorra sempre s'ha fet un únic debat nacional durant la segona setmana de campanya i que aquesta és l'opció més vàlida a l'hora de contrastar els programes, idees i propostes de les diferents candidatures. Els responsables d'ATV, que divendres al matí proposaven un únic debat, es van mostrar a la tarda disposats a una segona confrontació, però amb la condició que no interfereixi en la celebració dels debats parroquials, perquè els dirigents de la televisió pública volen que tinguin continuïtat per una qüestió de coherència. També els representats d'UL, que es trobaven a les dependències d'RTVA per assistir al sorteig dels debats territorials, van reclamar que el segon debat es faci a final de la campanya per evitar que afecti als territorials. Els representants del PS van demanar 48 hores per decidir la data més idònia, i dilluns s'haurà de tancar finalment el que de moment ha estat el gran debat de precampanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT