PUBLICITAT

Comença la disbauxa

  • Paròdies i burles en plena precampanya electoral: el Carnestoltes pren la paraula
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Infants caracteritzats d'avatar desfilen per Escaldes i la capital, ahir. Foto: TONY LARA

La campanya electoral encara no ha començat. Però al Carnestoltes tant li dóna. Els candidats a cap de Govern i «el circ del Consell General», tal i com plasmava una de les carrosses que van desfilar ahir per Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, són alguns dels protagonistes d'aquest Carnaval 2011.

Amb pallassos representant consellers generals, la carrossa del circ va cantar versions de cançons titulades Anem a votar, La cadira turureta o Amics de les cadires. I amb ells, els de sempre, pallassos, arlequins, superherois, transvestits o personatges del món de la televisió i del cinema.

Ahir una de les carrosses que més admiració va generar (n'hi havia una vintena) entre les moltes persones que van presenciar la rua conjunta d'Escaldes i la capital va ser la de les descarades can-cans del film Moulin Rouge, juntament amb la dels enigmàtics avatars provinents de la pel·lícula que porta el mateix nom. Prop d'ells, uns víkings aprofitaven la desfilada per fer una gran barbacoa. En resum, comença la disbauxa.

L'indi de Bartumeu

El context de precampanya electoral d'aquest Carnaval ha estat l'idoni per aprofitar per caricaturitzar sense vergonyes els candidats a cap de Govern d'una manera festiva. Ja se sap que per Carnaval, tot s'hi val. El jovent d'Encamp va donar el tret de sortida a la festa amb una actuació satírica al carrer i la tradicional penjada del Carnestoltes a la plaça del Consell.

De fet el mateix Carnestoltes representava a Jaume Bartumeu caracteritzat d'indi, ja que segons els joves, «és el que ha fet durant aquests dos darrers anys». També hi va haver-hi crítiques per als altres tres candidats a cap de Govern, així com pel cònsol major d'Encamp, del qual van assegurar que com que no es pot tornar a presentar, «ara es dedicarà a fer reformes a casa i a fer vida de jubilat».

A banda de les paròdies a personatges del país, els joves encampadans també van tenir molt presents personatges que han estat notícia a nivell internacional com Joan Laporta, el Papa, i els miners xilens que van quedar atrapats.

El Carnaval d'Encamp, que és un dels més típics del país, allargarà fins dimecres la festa, i tindrà com a plats forts l'operació del Carnestoltes, la matança del porc, el judici dels contrabandistes o el ball de l'ossa.

Gegants com arlequins

A Canillo la festa va venir acompanyada d'una promesa. El conseller de Joventut, Esports i Cultura, Daniel Mandicó, va anunciar minuts abans de començar la tradicional rua d'arlequins que el Comú vol tirar endavant el projecte per dotar la parròquia d'una parella de gegants. I precisament, les figures estaran caracteritzades com a arlequins, el símbol del Carnaval de Canillo. Tot i que de moment s'està en la fase inicial del projecte, s'espera que els gegants puguin ser una realitat a l'estiu, va informar l'ANA.

Les figures festives tindran uns quatre metres d'alçada i el pressupost que es destinarà a aquest projecte és de 8.000 euros.

Mandicó va explicar aquesta nova iniciativa durant la penjada del Carnestoltes a la façana de l'antic edifici de Casa Comuna. Tot seguit, una setantena d'infants i joves de la parròquia, vestits d'arlequins, van iniciar des de la plaça Montaup la rua per les diferents cases pairals dels veïnats de la parròquia per demanar berenar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT