PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El juliol tanca amb la xifra d’aturats més baixa dels darrers 12 mesos

En el darrer any la xifra de persones que es troben a l’atur ha caigut un 16,3%

Per El Periòdic

Una imatge de les instal·lacions del departament de Treball.
Una imatge de les instal·lacions del departament de Treball. | Arxiu ANA

En tan sols un any la xifra de persones que es troben a l’atur ha caigut un 16,3%. Així, la xifra de persones que no tenien feina i que estaven inscrites al Servei d’Ocupació a finals del juliol era de 318 persones, la més baixa dels darrers 12 mesos. I és que fa un any el total se situava en 380 i un més enrere, és a dir, al mes de juny, el volum d’aturats era de 330 persones, amb la qual cosa el total del juliol suposa un 3,6% menys.

Segons les dades publicades ahir pel Departament d’Estadística, al Servei d’Ocupació també hi havia inscrites a finals de juliol 245 persones que volien una millora laboral, un 1,7% més que el mes anterior i un 24,4% menys que ara fa un any. Referent al nombre de llocs de treballs oferts, és de 2.079, un 20,9% menys que el mes anterior. Respecte al mateix mes de l’any passat, la variació del nombre de llocs de treball oferts és positiva d’un 50,5%.

Pel que fa als demandants d’alta a final de mes, Estadística ha calculat la mitjana i durant el darrer any és de 377 demandants en recerca i 287 en millora, amb una variació negativa respecte al període anterior del 20,6% pel que fa als aturats i del 36,4% per a les persones que busquen una millora laboral. La mitjana de llocs de treball en els darrers 12 mesos és de 1.972 persones, amb un augment percentual respecte al període anterior del 27,5%.

Cal destacar que dels 318 demandants en recerca d’un lloc de treball, un 28,9% són empleats administratius; un 19,8%, treballadors no qualificats, i un 15,7%, treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors. Pel que fa a les 245 persones que volen una millora laboral, un 29,4% són empleats administratius; un 21,6% tècnics i professionals de suport, i un 14,7% tècnics i professionals científics. Quant als llocs de treball oferts, cal assenyalar que un 36% són per a treballadors de serveis, restauració, protecció i venedors; un 27,2% per a treballadors no qualificats, i un 20% per a artesans i treballadors qualificats de les indústries i la construcció.

D’altra banda, referent als perfils de les persones inscrites, cal destacar que entre els aturats, un 81,1% fa menys de sis mesos que no tenen feina. Així, del total de desocupats en recerca, a gran majoria (92,1%) són desocupats de curta durada, mentre que el 7,9% restant ho són de llarga.

Entre els que busquen feina, per nacionalitat i temps de residència, el grup més nombrós són els espanyols amb 10 anys o més de residència (32%), seguits dels portuguesos amb 10 anys o més (9,3%). Cal mencionar que en el darrer any, 43 persones (13,5%), no van tenir cap intermediació, mentre que el 86,5% restant dels inscrits van tenir-ne almenys una vegada. Les dades també mostren com els desocupats que han estat inscrits més temps tenen més probabilitat d’intermediació. El 62,8% dels que mai n’han tingut són inscrits que acumulen menys de tres mesos. Al contrari dels que van correspondre almenys a una oferta de treball, el 39,3% eren desocupats que teia entre tres i 12 mesos que estaven inscrits al Servei d’Ocupació. El detall per tram d’edat mostra que les persones demandants en recerca d’un lloc de treball es concentren principalment en el tram de 40 a 59 anys (45%). De la mateixa manera, les que busquen una millora de la situació laboral es concentren en el tram de 40 a 59 anys (43,7%). També es pot comprovar com el 52,5% de les persones que busquen feina són dones enfront del 47,5% d’homes.

Aquest mes de juliol la majoria dels demandants en recerca són de nacionalitat andorrana (45,9%) i espanyola (28,9%). Així mateix, la majoria dels demandants en millora són andorrans (38,8%) i espanyols (31,8%), seguit dels d’altres nacionalitats (20%), portuguesos (7,8%) i per acabar, francesos (1,6%). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT