PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els viatgers del país creixen entre un 5 i un 7% respecte al 2019

Des de l’AAVA assenyalen que aquest 2023 ja es considera la recuperació total del sector

Per Pol Forcada Quevedo

Foto d’arxiu del llibret d’una agència de viatges.
Foto d’arxiu del llibret d’una agència de viatges. | El Periòdic

Les xifres del nombre d’andorrans que han viatjat fora del país continua en creixement. En aquest sentit, la membre de la junta i portaveu de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones, va explicar que «ara com ara podem estar entre un 5 i un 7% per sobre del 2019», l’any anterior a la pandèmia, i tot sembla apuntar que «les superarem». «Enguany està sent un any excepcional després dels tres anys que portem», va assenyalar Terrones fent referència a les restriccions i destinacions tancades a causa de la Covid-19. 

Demanada per les xifres exclusives de la temporada d’estiu, la membre de la junta de l’AAVA va comentar que encara és molt d’hora per donar-ne, ja que aquesta «acaba a finals de setembre», tot i que «ara podem dir que s’allarga fins al mes d’octubre». Tot i això, des de l’associació van apuntar que a hores d’ara, el període estival d’enguany està sent millor que l’anterior, «que va ser un any de recuperació», considerant el 2023 la recuperació total. 

Pel que fa a les destinacions preferides dels andorrans, destaquen les de llarga distància donat que «l’any passat n’hi havia que encara estaven tancades o demanaven molts requisits per poder accedir», va comentar Terrones. Una d’aquestes és el continent asiàtic, i dins d’aquest, el Japó, que va obrir a finals d’estiu passat. Així, «s’ha reiniciat una altra vegada una destinació bastant sol·licitada abans de la pandèmia». També hi ha d’altres indrets, principalment als Estats Units, que s’han sol·licitat molt, com és el cas de la costa de Califòrnia i Nova York. A aquestes de llarga distància preferides també s’hi suma Àfrica, destacant el nord, Cap Verd, «que s’ha posat molt de moda aquest estiu a Andorra», així com Jordània i Turquia, va afegir la portaveu. 

Les destinacions de llarga distància són les que més demanda tenen, destacant el Japó, Nova York o Cap Verd

Respecte a les destinacions de mitjana distància, Terrones va destacar espais europeus com és «la zona del Mediterrani com Croàcia, el sud d’Itàlia, o les illes de Sardenya i Sicília». A més, «cal tenir en compte que es continua demanant molt per les Illes Canàries i les Balears, indrets fixes de cada estiu», va afirmar la membre de la junta de l’AAVA.

Cal recordar que l’any passat es parlava d’una tendència per fer les reserves a última hora, un afer que a poc a poc va anar canviant i que enguany ja no és així: «Hem notat que la gent ha avançat la compra de les seves vacances considerablement, inclús amb pressa per tenir-les tancades com més aviat millor», declarava Terrones, que va afegir que els donava la sensació «de moltes ganes de sortir, viatjar i tornar a la normalitat». En afegit, la portaveu de l’associació va assenyalar que aquestes persones que han comprat abans s’han beneficiat en trobar disponibilitat dels serveis que volen, com poden ser «les places aèries o les reserves hoteleres» i, lògicament, «amb els preus».

Finalment, i preguntada per la previsió del que resta d’any, la membre de la junta de l’AAVA va comentar que «és força satisfactòria perquè hem començat a gestionar bastantes reserves». De fet, va manifestar que «ara estem treballant bàsicament de cara la tardor i l’hivern». Amb tot, doncs, el balanç avui dia és «més que positiu».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT