PUBLICITAT

El PAI registra nou declaracions de menors en només set mesos

Cinc corresponen a possibles situacions d’abús sexual i quatre a maltractament físic

Per El Periòdic

La sala on declaren els menors.
La sala on declaren els menors. | ANA/M.F.

Segons mostren les dades facilitades pel departament d’Infància, Adolescència i Joventut del ministeri d’Afers Socials, el Protocol d’Actuació Immediata (PAI) ha registrat nou declaracions de menors durant els set primers mesos de l’any. Unes dades, però, que indiquen que la xifra no representa els casos d’abús sexual i maltractament físic que s’han detectat durant l’any, sinó que radiquen en les dades de la intervenció de la psicòloga forense sol·licitades pels batlles instructors dels possibles casos. D’aquesta manera, de gairebé la desena d’actuacions, cinc corresponen a la notificació d’una possible situació d’abús sexual i quatre per una eventual situació de maltractament físic.

«L’entrada en funcionament del protocol, el novembre del 2020, va permetre incrementar el nombre de casos d’abús infantil i maltractament al país, així com millorar les intervencions i, sobretot, evitar la victimització secundària dels infants i joves», va explicar la directora del departament, Laura Mas. Així doncs, segons informa l’ANA, Mas va recordar que «el PAI facilita que les possibles víctimes només hagin d’explicar els fets una vegada, gràcies a l’enregistrament de la declaració».

Per tal que aquesta declaració pugui disposar d’un espai còmode per als infants i adolescents, s’han habilitat dues sales, una al ministeri per als més petits i una altra a Prada Casadet per als més grans, on els menors poden declarar mentre són gravats. La directora va indicar que «les persones que assisteixen al relat dels fets, tret dels psicòlegs que acompanyen el menor, estan en una sala annexa i la víctima no els pot veure, ja que hi ha instal·lat un vidre unidireccional». Tanmateix, la filmació que es fa és la prova que servirà per a la instrucció del cas, de manera que aquesta metodologia «permeti evitar la victimització secundària i millorar el tracte cap a l’infant, adolescent i la seva família», va declarar Mas.

Des de la seva posició, la directora va fer una crida a totes aquelles persones que detectin un possible cas d’abús sexual o maltractament cap a un menor perquè es dirigeixin de manera directa a la Policia, qui s’encarrega d’activar el protocol. En aquest sentit, va reiterar que «els casos en els quals ha intervingut el departament només representen una part del total, ja que no tots ens acaben arribant».

Una cinquantena de notificacions en sis mesos

Durant el primer semestre d’enguany s’han registrat un total de 46 notificacions de risc dels infants a través del Protocol d’Actuació Social. Cal tenir en compte que 34 d’aquestes s’han detectat a través de l’alerta per part de professionals relacionats amb la infància i 12 han estat informades per part de la ciutadania. A més, les dades mantenen una estabilitat en relació amb les registrades al llarg de l’any passat, quan es van detectar 89 casos, 74 per part de professionals i 15 avisos de la població.

Quant a les situacions més comunes, la directora va comentar que acostumen a ser «negligències», com per exemple que l’infant no porti la roba adequada per l’època de l’any, que no disposi del material escolar necessari o que es detecti un absentisme crònic, entre altres. «Hi ha moltes circumstàncies que poden arribar al fet que el nen estigui en una situació de risc», va indicar.

El protocol s’aplica als infants i adolescents menors de 18 anys i es dirigeix a tota la ciutadania, a través de la pàgina web d’Afers Socials, i professionals, públics o privats, que tinguin coneixement o sospita fonamentada d’una situació de risc o desemparament d’un infant o un adolescent.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT