PUBLICITAT

La penalització de l'avortament, una gran "desigualtat" per Rosa Gili

La cònsol ha fet esment també a la bretxa salarial del país

Per El Periòdic

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, durant la seva ponència.
La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, durant la seva ponència. | SAC

En el marc de la 36a Diada Andorrana a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha abordat la temàtica fent el punt sobre un dels pilars que estructuren les desigualtats i el gènere: la penalització de l'avortament al país, la bretxa salarial i la manca de paritat absoluta en les baixes de maternitat/paternitat. D'aquesta manera, la cònsol ha reiterat la necessitat de despenalitzar i legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs a Andorra, asseverant que "estic molt decebuda de què encara estigui prohibit l'avortament al nostre país".

La mandatària ha detallat els motius pels quals considera una discriminació la no legalització, indicant que "mostra la desigualtat entre dones andorranes", ja que no és el mateix "anar justa de diners i haver de pagar-se un viatge a Barcelona o Tolosa, l'avortament i anar a treballar l'endemà perquè la CASS no et reconeix el fet i la necessitat de temps per a recuperar-te físicament", així com "la manca d'assistència per aquelles dones embarassades amb perill per a la pròpia vida i la duresa del tràngol personal sigui la raó que sigui la que ens hi ha portat".

Quant a la bretxa salarial, Gili ha lamentat la tendència a l'alça d'aquesta, afirmant que la desigualtat és latent a les empreses privades i a l'administració pública. Respecte a les baixes igualitàries per a la criança, ha apostat per "una llibertat absoluta de decidir sobre les baixes". Finalment, ha recordat les iniciatives endegades per l'administració comunal que lidera per combatre les desigualtats a la parròquia, com el programa Empodera't i l'Okupa't.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT