PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Avís taronja per una nova onada de calor fins dilluns

Els Bombers mantenen el nivell 1 per perill d'incendis forestals, però no descarten que pugui pujar a 2 (molt alt)

Per El Periòdic

L'avís taronja al centre i sud del país per una nova onada de calor fins dilluns vinent.
L'avís taronja al centre i sud del país per una nova onada de calor fins dilluns vinent. | Servei Meteorològic d\'Andorra

El departament de Protecció Civil i Gestió d'Emergències ha activat una prealerta després que el servei meteorològic hagi emès aquest divendres l'avís taronja per un episodi d'onada de calor a la zona centre i sud del país, el qual implica l'assoliment de temperatures molt altes. Tal com indica la previsió, la massa d'aire càlid que aquest divendres ja s'estén per tota la Península i fins al Pirineu ha d'anar guanyant més protagonisme durant el cap de setmana. Des d'aquest divendres, i fins a almenys dilluns, es registraran valors d'onada de calor al centre i sud del país, amb màximes que avui i dissabte seran d'entre 33 i 34 graus als fons de vall d'Andorra i Escaldes-Engordany, però de cara a diumenge i dilluns poden arribar entre els 36 i 37.

En aquests fons de vall, s'ha de destacar la gran quantitat d'hores que es preveu que es pugui estar per sobre dels 30, poden arribar a les nou hores. Les mínimes també seran molt altes, properes als 20 graus, sobretot de cara a diumenge i dilluns. Al nord del país les temperatures no seran tan extremes i no es preveu registrar valors d'onada de calor.

Pel que fa al perill d'incendis, el Cos de Bombers manté el nivell 1 per perill d'incendis forestals, però no es descarta que aquest nivell pugui pujar a 2 (molt alt) en alguns punts del territori. Segons els procediments previstos en la campanya de prevenció d'incendis forestals, incrementar el nivell suposaria la prohibició de qualsevol mena d'encesa de foc i el llançament de coets pirotècnics així com el tancament de les barbacoes comunals. Tot i això, i amb la voluntat de prevenir possibles riscos, els comuns ja han procedit al tancament preventiu de totes les zones de barbacoa.
 

Recomanacions per prevenir la calor

Protecció Civil recomana hidratar-se amb aigua fresca i limitar les sortides al carrer així com les activitats físiques intenses en les hores de més calor. En cas de sortir al carrer, portar roba lleugera, freqüentar llocs climatitzats i protegir el cap amb alguna gorra o barret.

A casa, es recomana romandre a les zones més fresques i abaixar les persianes de les finestres més exposades al sol, i obrir-les durant la nit i matinada per refrescar els espais.

Pel que fa als nadons i infants, es recomana hidratar-los sovint, no exposar-los al sol durant un llarg període de temps, usar roba lleugera i portar el cap protegit. Durant els desplaçaments en cotxe han de beure aigua i en cap concepte s'han de quedar sols als vehicles.

També cal recordar que s'ha d'estar pendent de les persones grans, malaltes o amb algun tipus de discapacitat que viuen soles, visitar-los un cop al dia i ajudar-los a seguir aquests consells. En aquest sentit, el departament de Protecció Civil ha traslladat consells d'autoprotecció específics a tots els centres de dia, llars de jubilats, centres sociosanitaris i altres entitats per vetllar per una atenció adaptada d'aquests col·lectius.

A hores d'ara els departaments del Govern pertinents romanen atents a l'evolució de les previsions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT