Orgull colomenc

Un més que digne FC Santa Coloma perd 2-0 a Alkmaar en un partit que va jugar de tu a tu contra l’AZ

Per Joan Jiménez

Un instant del partit d’ahir entre l’AZ i l’FC Santa Coloma.
Un instant del partit d’ahir entre l’AZ i l’FC Santa Coloma. | @m4rv_d3sign

L’FC Santa Coloma, després d’una èpica travessa per la UEFA Conference League arribant a passar dues rondes prèvies, va caure eliminat finalment ahir contra un gegant neerlandès, l’AZ Alkmaar, que va superar de forma clara a un FC Santa Coloma que es va deixar la pell al terreny de joc. Els colomencs van fer un paper molt digne en un AFAS Stadion d’Alkmaar amb 10.014 espectadors, on els colomencs van poder enfrontar a un superior rival que, tot i la diferència notable de qualitat, les forces no van ser tan desparelles com podia arribar a semblar sobre el paper.

En el xiulet inicial, un ambient engrescat per part de l’afició de l’AZ i una qualitat notòriament superior per part dels neerlandesos, provocaven que l’FC Santa Coloma, tot i ja partir d’una estratègia de catenaccio per tal d’intentar rascar alguna opció de classificar-se, no aconseguien sortir del seu propi camp en el primer quart d’hora. És així com els colomencs van salvar-se de tres gols gairebé cantats si no fos per l’aparició d’un porter en dia de gràcia anomenat Josep Gomes, que va fer diverses aturades heroiques en els primers minuts, sigui en u contra u o de rematades de cap. Al minut 14, l’FC Santa Coloma aconseguia oxigenar-se més i eixamplar una mica al camp fins a arribar a l’àrea contrària, on un remat de cap de Garrido que rematava una pilota que, finalment, se’n va anar per la línia de calç. A partir d’aleshores, el partit va transcendir a una etapa estranyament còmode per l’FC Santa Coloma si no fos per la necessitat de marcar. Per un costat, els colomencs no aconseguien traspassar la línia de mig camp davant d’una talentosa defensa neerlandesa. Però, per l’altra, l’AZ no assolia trepitjar l’àrea de Gomes davant d’un FC Santa Coloma que defensava amb totes les armes que tenia a mà. Finalment, aquesta etapa es va acabar quan Van Bommel, fill de l’exfutbolista culer, va aconseguir escapar-se en una contra amb una passada a l’espai que va aprofitar per a tenir un u contra u amb Gomes, a qui va superar amb una magistral i preciosa vaselina que s’acabava colant per l’esquadra al minut 40.

L’eliminatòria es veia impossible ja a la segona part, però els homes de Cheryshev van sortir a fer un bon partit durant els segons 45 minuts del matx. El partit va anar derivant en un domini absolut per part de l’AZ, però que no aconseguia veure tant la porteria de Gomes en comparació a la superioritat que s’estava mostrant al terreny de joc. Això era fruit dels esforços colomencs que, tot i ja tenir peu i tres quarts fora d’Europa, es deixaven cada gota de suor que tenien per a lluitar qualsevol pilota. Gomes tornava a mostrar que estava en una nit de gràcia exceptuant el gol imparable de Van Bommel, aturant diversos xuts d’extrema perillositat, com un gran remat de Lahdo al minut 75. Però ni en aquesta forma pletòrica de Gomes ni amb un equip 100% entregat a la causa es va poder evitar el gol de Lahdo, fruit d’un contraatac que arrencava Mihailovic, aconseguint escapar-se per velocitat de la defensa colomenca, driblar a mitges a Gomes i deixar una pilota morta que aprofitava Lahdo per a fer pujar el 2-0 al marcador final.

L’FC Santa Coloma se’n va d’Europa d’una forma digna i heroica, després d’haver superat dues fases prèvies i caure contra un poderós equip d’una de les millors lligues europees i semifinalista de la UECL. Sense dubte, els colomencs han fet història a l’arribar fins aquí sense perdre les ganes de lluitar.