PUBLICITAT

Andorra la Vella

‘El bosc de l’Andy’, la ruta familiar al voltant de la figura del tamarro

La nova iniciativa vol oferir un circuit per apropar als infants a la natura

Per Anna Mencos, Alex Montero

Presentació de la nova ruta ‘El bosc de l’Andy’.
Presentació de la nova ruta ‘El bosc de l’Andy’. | Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara

El bosc de l’Andy és la nova ruta familiar que ha preparat el Comú d’Andorra la Vella i que gira al voltant de la figura del tamarro, creant una història sobre la seva forma de vida i la seva tasca al bosc. Es tracta d’una iniciativa que busca apropar als infants a la natura d’una forma amena i divertida amb un circuit fàcil i integrat amb l’entorn. El conseller de Patrimoni Natural, Gerard Menardia, va explicar que es tracta d’una ruta circular que té com a inici el final de la carretera de la urbanització de la Comella, i on es trobarà un primer tram que portarà fins a l’Andy. «Des d’aquí descobrirem el portal màgic, que dona inici al nou itinerari d’un quilòmetre i mig aproximadament, un traçat 100% per dins del bosc i amb 100 metres de desnivell aproximadament», detallava el conseller.

Per poder fer accessible i segura la ruta per als infants, s’ha comptat amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient, que ha treballat en l’entorn, sempre cuidant que l’impacte en la flora i la fauna sigui mínim. Per aquest motiu, dins el recorregut es trobaran diferents elements, tots relacionats amb el conte, amb els quals s’ha utilitzat material perquè perduri en el temps, però que s’integrin amb la natura. Menardia va remarcar la importància d’haver-ho pogut fer amb material reciclat i provinent del bosc.

A més, per protegir als animals, s’ha cuidat que les instal·lacions no siguin perilloses. Per exemple, les casetes dels ocells no estan obertes, és a dir, que cap animal pot accedir a l’interior per tal de no afectar el seu hàbitat. També s’han instal·lat dues passarel·les i s’han assegurant alguns punts col·locant baranes.

La figura de l’Andy, el tamarro d’Andorra la Vella, es va crear l’any 2020 de la mà d’Andorra Turisme i Pere Moles, amb la col·laboració de tots els comuns. Aquest any la corporació ha volgut fer un pas més enllà i desenvolupar tota una ruta que parteix d’aquest personatge que habita a les muntanyes i boscos de la parròquia per a cuidar-los i protegir-los.

El cònsol menor de la capital, Miquel Canturri, va destacar que el recorregut és una experiència sobretot per la canalla, i va afirmar que «Andorra la Vella ja és de per si una parròquia on el turisme de família és el que potenciem i les rutes més assequibles que tenim».

Per la seva part, el dissenyador de la iniciativa, Pere Moles, va apuntar que «era una obligació apropar el jovent a allò més preuat que tenim, la natura. Si això, a més, ho podem fer a través de la creació artística, encara millor».

La ruta d’El bosc de l’Andy comença des de la figura del tamarro, on s’ha instal·lat una «porta del bosc». El circuit, que té una forma circular compta amb 1,6 quilòmetres i 100 metres de desnivell positiu, i és un recorregut fàcil que es pot realitzar en una hora i 30 minuts, aproximadament, mentre es va contant la història de l’Andy i la seva tasca al bosc. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT