PUBLICITAT

Només el 31% dels residents no andorrans votarien a Xavier Espot

Un 29% dels enquestats no vol comptar amb la nacionalitat andorrana

Per Alex Montero Carrer

Imatge d’arxiu del cap de Govern, Xavier Espot.
Imatge d’arxiu del cap de Govern, Xavier Espot. | Govern d\'Andorra

El cap de Govern actual continuaria sent-ho si els residents no andorrans poguessin haver votat en les passades eleccions. Aquesta és la conclusió que se sostrau de les dades corresponents a l’enquesta postelectoral llençada per Andorra Recerca + Innovació fa unes setmanes i a través de la qual va quedar reflectit l’alt convenciment que la ciutadania del país mostra cap al candidat i ara cap de l’Executiu, Xavier Espot. Unes dades que reafirmen aquest interès pel candidat demòcrata, ja que un 31% dels residents al país que no compten amb la nacionalitat s’haguessin decantat per la seva candidatura. Per contra, un 7,5% ho faria per la coalició PS SDP+; un 6,5% per la representada per Carine Montaner; un 5% per Concòrdia; un 1,5% per la liderada per Josep Maria Cabanes, i un 1% per Acció. Destaca, però, l’alt percentatge que s’absenta de contestar (65%) i els que no ho tenen clar (33%). 

De manera més desglossada, s’observa que els més grans votarien a Espot amb un 37%, mentre que el percentatge del jovent se situaria en el 19%. En l’altre costat de la balança, Andorra Endavant i Concòrdia elevarien els seus vots a mesura que els enquestats són més joves. Si ho fraccionem en termes educatius, els que tenen un nivell més baix es decantarien per la candidatura taronja amb un 38%, per la de Pere López amb un 23% i per LdA amb un 8%. En canvi, aquells amb estudis universitaris ho farien per Concòrdia (10%) i Andorra Endavant (8%). 

Diferents motius per no comptar amb la nacionalitat andorrana

Segons el grup d’enquestats, un 29% no vol comptar amb la nacionalitat del país per no perdre la referida al seu origen, ja que la doble nacionalitat no està contemplada al Principat. Per altra banda, un 12% al·lega motius referits a l’escàs interès a obtenir-la o a no necessitar-la en aquests moments, mentre que un 6% deixa patents uns vincles més emocionals i identificatius amb el seu país d’origen. Finalment, el 5% es basen en arguments com un fet no plantejat o que encara s’està rumiant, així com trobar-se actualment d’exàmens. 

Centrant-nos en l’estrictament referit a les passades eleccions, un 90% dels enquestats haurien votat de poder fer-ho, mentre que un 8% es manté en la negativa. Els motius per no efectuar el seu vot van des d’un interès zero (44%) fins a aquells que mai solen votar en unes eleccions (19%), els que al·leguen que no és el seu país (10%), els que creuen que no serveix de res (9%), els que se senten massa grans per votar (7%) o els que no sabrien a quin partit o candidat donar el seu vot (3%). H

PUBLICITAT
PUBLICITAT