PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La restauració al·lega una major presència de residents a l’estiu

Els bars destaquen una certa disminució del turisme estranger

Per El Periòdic

Avinguda Meritxell a Andorra la Vella.
Avinguda Meritxell a Andorra la Vella. | Principado de Andorra

Els bars i els restaurants del país destaquen una davallada del turisme estranger per la temporada d’estiu en comparació a la temporada passada i altres anys. El sector està sentint una disminució de visitants estrangers al país, que té un efecte en el nivell de consum d’aquest tipus de serveis en plena temporada d’estiu al mes d’agost. Diferents bars i restaurants estan destacant diversos canvis aquestes vacances estiuenques, on han notat que hi ha menys turistes estrangers, al contrari que els residents del país, els quals s’estarien quedant més al territori en comptes de marxar fora del Principat per a gaudir de les vacances d’agost.

En Tomàs treballa en un bar del centre del país, i va destacar que «forta no ha sigut aquesta temporada, en comparació amb l’any passat». El treballador va destacar que l’any passat hi havia més quantitat de gent que visitava el seu local i consumia algun tipus de refrigeri o menjar, a més, va recalcar que «realment, la gent gastava més diners comparat amb l’any passat». En Tomàs remarcava que «venen aquí al local i consumeixen, però com et dic, l’any anterior hi havia més quantitat i més flux de gent, ara no hi ha tanta». El treballador destacava que els turistes que han vingut aquest any solen ser «dels pobles més propers», al contrari que l’any passat, que solia venir més gent «del sud d’Espanya, que venien per conèixer (el país) i viatjar, i ara ve més gent de més a prop d’Andorra, més de la zona, diguem».

La Jojo treballa en una granja del centre d’Andorra la Vella, i des del seu local també s’han fet ressò d’aquesta disminució del turisme. L’hostalera al·legava que «aquí el turisme, per a nosaltres, a l’estiu n’hi ha poc, nosaltres treballem més amb la gent d’aquí. El que passa és que la gent del país ara estan de vacances i ara està més tranquil·la. Però, de fet, el turisme també està més tranquil que altres anys». La Jojo destacava l’efecte de la inflació en aquesta tendència, provocant que «les coses hagin pujat més (de preu), i si abans es quedaven una setmana, ara els turistes es queden dos o tres dies i ja està. I gasten el mínim perquè, la veritat, no es veu que hi hagi diners». Aquesta mateixa inflació també ha tingut efecte en la població resident, la qual, segons la Jojo, s’ha quedat més al país en comptes de sortir fora del Principat per a gaudir de les vacances. La treballadora explicava que «els caps de setmana és quan es nota més que la gent d’Andorra ve més per les coses de pastisseria i relacionat, i s’ha notat que s’ha quedat un pèl més de gent al país que en comparació amb altres anys». Així, la restauració veu canviada una mica la seva clientela d’estiu en comparació amb altres anys, en acudir als negocis més gent resident a Andorra en comptes de turistes estrangers a causa de l’augment de preus, segons la Jojo. Ella va remarcar que «la gent sol venir més, a la terrassa sobretot, a última hora que és quan baixa la calor i es prenen la seva beguda», més o menys «a partir de les 18.00 o 19.00 hores». Amb la calor, va destacar que la gent prefereix beure més begudes que menjar pròpiament, tot i que «als matins amb els esmorzars» la gent si prefereix consumir aliments. A més, la Jojo va voler remarcar la manca de mà d’obra i la davallada de cura cap a l’atenció al client. La treballadora, que ja porta molts anys d’experiència al Principat, va assenyalar que «ja que hi ha menys clients, els hem de tractar bé perquè tornin i tu puguis viure d’això». La Jojo al·legava que «a banda que aquest any ha faltat molt personal, perquè no hi ha pels restaurants i altres, no hi ha gent professional. Aleshores, demanar a una persona que no ha fet mai de cambrer que atengui un client com ho fas des de fa 15 o 20 anys», a més que «el client vol estar ben servit, aleshores, no és que ho facin amb malícia, sinó que els hi falta l’experiència».

Finalment, en Mehdi treballa al restaurant d’un hotel on, segons ell, aquesta temporada «està millorant comparant a l’any passat i a l’anterior», remarcant que atenen molts homes de negocis, parelles joves, famílies i gent de la tercera edat, a més de notar l’atracció del Cirque Du Soleil en els turistes. En afegit, en Mehdi va al·legar que han pogut consolidar a molts clients que treballen a prop de l’hotel, qui consisteix en un tipus de consumidors molt important.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT