PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Consells per prevenir l’otitis a l’estiu i mantenir una oïda sana

Per Bruna Luque

L’estiu és una època de sol, diversió i aventures aquàtiques. Tot i que aquesta època de l’any ens ofereix una gran varietat d’oportunitats per gaudir, també pot portar algunes preocupacions relacionades amb la salut. Una d’aquestes preocupacions és l’otitis, una infecció de l’oïda que pot causar molèsties i dolor. 

Afortunadament, hi ha passos senzills que pots seguir per prevenir aquesta condició i gaudir d’un estiu sense contratemps. A partir de recomanacions d’otorrinolaringòlegs, hem elaborat un llistat de consells per a intentar evitar que es produeixi aquesta infecció d’oïda.

Un enemic estacional
Les infeccions d’oïda, conegudes com a otitis, són més comunes del que podem pensar, especialment durant l’estiu. El tipus d’otitis més freqüent és l’otitis mitjana, que es desenvolupa quan l’orella mitjana s’inflama i s’infecta. Aquesta àrea es troba just darrere del timpà i és particularment vulnerable a les condicions estivals. Tanmateix, també existeix l’otitis externa, coneguda com a oïda de nedador, que afecta l’exterior del conducte auditiu.

Otitis Externa
L’otitis externa és coneguda popularment com l’oïda de nedador i és una de les afeccions més comunes durant l’estiu. La combinació de calor, humitat i aigua pot afavorir el desenvolupament d’aquesta infecció. La seva aparició es deu a l’alteració de la pell de l’orella, causant picor i la possibilitat d’introduir gèrmens a través de petites esquerdes. Per prevenir l’otitis externa, és crucial evitar rascar-te les oïdes i utilitzar taps d’orella o gorres de bany per evitar que l’aigua entri a l’orella. Després del bany, eixugar bé l’orella amb una tovallola suau per minimitzar el risc d’infecció.

Otitis Mitjana
L’otitis mitjana, tot i ser més freqüent a l’hivern, pot afectar persones de totes les edats durant l’estiu. Aquesta infecció es desenvolupa a la mucosa de l’orella mitjana i sovint està associada a refredats i grips. La inflamació de la trompa d’Eustaqui, que connecta l’orella mitjana amb la rinofaringe, pot conduir a l’acumulació de líquid i provocar dolor al timpà.

Una manera d’evitar l’otitis mitjana en nens petits és evitar factors de risc com l’assistència a escoles bressol, l’ús excessiu de xumets i l’exposició al fum de tabac al voltant dels nens. A més, prestar atenció a les rentades nasals, especialment en els infants, pot ajudar a mantenir les vies respiratòries netes sense afectar les oïdes.

Un estiu sense otitis
Mentre gaudim de les vacances, és important prendre precaucions per mantenir les nostres oïdes fora de perill. En general, cal evitar manipular excessivament les oïdes, ja que l’ús de bastonets de cotó i altres objectes pot augmentar el risc d’infeccions de l’orella externa. També, intentar no utilitzar taps d’orella a menys que sigui necessari, perquè poden retenir la humitat i el cerumen.

En cas de sentir picor, dolor, supuració o taponament a l’orella, és vital evitar l’entrada d’aigua. Aquests símptomes poden ser senyals d’una infecció, i impedir l’entrada d’aigua és una mesura clau per prevenir-ne l’agreujament. Si experimentes otitis externes de manera recurrent, és necessari, consultar un metge otorrinolaringòleg per obtenir un tractament adequat.

Tractament
Tot i seguir les recomanacions, és possible que no puguis evitar la infecció. En aquest cas, és important saber que cada tipus d’otitis té tractament i solució. El que és fonamental és acudir a l’otorrinolaringòleg per a un bon diagnòstic i perquè tingui en compte les característiques de la inflamació. 

En el tractament de l’otitis externa cal evitar l’entrada d’aigua a les orelles i s’administren antiinflamatòries i gotes per escurçar l’evolució de la infecció. D’altra banda, en el tractament de l’otitis mitjana es destaca l’administració d’antiinflamatoris i, en alguns pacients, també s’administren antibiòtics per via oral.

Ara que coneixem millor les diferents formes d’otitis i com intentar prevenir-les, podem gaudir de l’estiu amb més tranquil·litat. Amb simples passos com protegir les oïdes de l’aigua, evitar la manipulació excessiva i prestar atenció als símptomes, podem mantenir les nostres oïdes fora de perill.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT