PUBLICITAT

Llàgrimes de Sant Llorenç: un espectacle celestial inoblidable

Per Bruna Luque

L’esperat moment ha arribat: el gran dia de la pluja d’estrelles dels Perseids, també coneguda com les Llàgrimes de Sant Llorenç, serà aquesta nit de dissabte 12 d’agost. Aquest fenomen, que va començar a deixar-se veure el passat 17 de juliol i es prolongarà fins al pròxim 24 d’agost, però assolirà la seva màxima activitat aquesta mateixa nit. Abans de sortir a gaudir d’aquesta màgica nit estel·lar, aquí teniu una guia amb tot el que heu de saber sobre aquest fenomen astronòmic.

Què són les Llàgrimes de Sant Llorenç?
Conegudes com els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç, aquesta pluja d’estels és un espectacle celestial que es produeix cada any de finals de juliol a finals d’agost. La seva màxima brillantor es dona entorn del 10 d’agost, dia de la commemoració de Sant Llorenç, i és per això que es coneixen amb aquest nom. Les cues efímeres i fugaces dels meteors fan que sigui una observació encara més especial. Encara que les llàgrimes ja són visibles al cel des de fa dies, aquesta nit serà el moment àlgid per apreciar-les en tota la seva esplendor.

Origen i Fenomen Astronòmic
Els Perseids són una de les quatre principals pluges d’estrelles anuals, conjuntament amb les Quadrantides, les Lírides i les Aquarides. Aquest fenomen té el seu origen en els fragments del cometa Swift-Tuttle, que es desprèn mentre el cometa gira al voltant del Sol cada 135 anys. Quan aquests fragments entren en contacte amb l’atmosfera terrestre, es produeixen els espectaculars traços lluminosos que anomenem meteors o estrelles fugaces. Els Perseids que es generen a partir del cometa, es van descobrir l’any 1862.

Per què són tan especials?
Els Perseids són únics perquè es produeixen durant l’estiu, quan les condicions atmosfèriques són òptimes i la gent té més temps lliure per observar el cel. Això fa que siguin una de les pluges d’estrelles més esperades i apreciades pels amants de l’astronomia.

Com gaudir-ne al màxim
La dificultat principal per poder gaudir d’aquest fenomen astronòmic sol ser la contaminació lumínica de les ciutats. Per veure els Perseids en tota la seva esplendor, és recomanable allunyar-se de les àrees urbanes per escapar de la contaminació lumínica.

Quant duren?
Les estrelles fugaces, encara que de forma molt esporàdica, es poden veure pràcticament cada dia que dura el fenomen. Això sí, aconseguir veure-les és qüestió de sort. D’aquí la tradició popular de demanar un desig quan s’assoleix entreveure’n alguna.

El moment òptim per a la visualització és quan la constel·lació de Perseu es troba al zenit, que ocorre entre la 01.00 i les 02.45 hores. Durant aquesta finestra de temps, si les condicions són favorables, quant a foscor i claredat del cel, es poden arribar a veure una mitjana entre 50 i 150 estrelles fugaces per hora.

Avui, la lluna serà minvant, per la qual cosa, la seva il·luminació no serà molt forta i es podrà observar la pluja d’estels amb facilitat.

Com preparar-se per a l’observació
Per gaudir plenament de l’espectacle, és important vestir-se adequadament per afrontar les baixes temperatures de la nit. Una cadira reclinable, una manta i paciència són elements clau per gaudir de l’observació d’estels. A més, com hem dit, és crucial trobar una zona fosca sense contaminació lumínica per a la millor experiència d’observació.

Una mirada més casolana
Aquells que no poden sortir de casa també tenen l’oportunitat de gaudir d’aquest fenomen, ja que el canal sky-live.tv retransmetrà el màxim dels Perseids en línia des de diferents punts, com Extremadura o l’Observatori del Teide. Aquesta opció permet als aficionats gaudir d’aquest espectacle celestial des de la comoditat de la seva pròpia llar.

Una experiència astronòmica inoblidable
Les Llàgrimes de Sant Llorenç ofereixen una oportunitat única de connectar amb l’univers i gaudir de la màgia del cel nocturn. Aquesta nit del 12 d’agost serà una oportunitat imperdible per observar l’espectacle celestial i deixar-se emportar per la bellesa dels meteors lluminosos. Si podeu, aprofiteu aquesta ocasió per sortir a l’aire lliure i meravellar-vos amb la grandiositat de l’univers.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT