PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benedicció a Rialb amb 210 caps de bestiar bovins i equins

En l’esdeveniment es van beneir 140 vaques i 70 eugues

Per El Periòdic

La diada de la benedicció del bestiar a la vall de Rialb.
La diada de la benedicció del bestiar a la vall de Rialb. | ANA/ M. R.

Més de 200 caps de bestiar —140 vaques i 70 eugues— es van beneir pel mossèn d’Ordino ahir en el marc de la tradicional benedicció del bestiar de la parròquia, que va tenir lloc, com ja és habitual, a la Vall de Rialb. La cerimònia, que va començar a les 13.00 hores, va comptar amb la presència d’un bon nombre de curiosos, ramaders i autoritats del país, com el cap de Govern, Xavier Espot, i el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Eduard Betriu. «Ja hi ha força explotacions agrícoles que estan en mans de noves generacions», va celebrar el cap de l’Executiu. «Això és el resultat de l’esforç, la constància i l’estima per la terra i les tradicions de molts agricultors i ramaders del nostre país, però també de l’esforç a escala del Govern i dels comuns mitjançant accions d’acompanyament de tot tipus», va afegir Espot.

Per altra banda, el titular de la cartera d’Agricultura va destacar que l’agricultura i la ramaderia formen part de la identitat d’Ordino. «Aquest sector sempre s’ha preservat i és necessari per mantenir l’estil de vida de la parròquia, les muntanyes i les valls», va apuntar Betriu mentre recordava que, més enllà del bestiar que ha participat en la benedicció, Ordino també compta amb les anolles que es troben a la Vall de Sorteny i els animals dels cortons de l’Angonella i Ensegur.

Betriu, durant les declaracions posteriors a l’acte, també va fer referència a la taula d’agricultura i ramaderia on, periòdicament, hi participen membres del sector amb representants de la corporació ordinenca per valorar l’inici i el final de la temporada. «Ells exposen les demandes que tenen i nosaltres sempre els hi hem facilitat tot allò que han demanat», va assenyalar el conseller d’Agricultura. «El Comú d’Ordino sempre ha subvencionat el 100% de totes les despeses de les guardes comunes i actualment estem treballant braç a braç amb bona relació», va afegir.

Aquesta tradicional diada en què els ramaders històricament aprofitaven l’ocasió per visitar el brollador de la Font Freda i dinar tots junts, obre el període de pastures d’estiu a alta muntanya. A partir d’aquest dilluns, el bestiar —que es trobava fins ara a la muntanya d’Arcalís —estarà pasturant durant un mes a la vall de Rialb i, seguidament, passarà al parc natural de Sorteny, on podrà acabar de passar la temporada d’estiu, segons Betriu, amb una alta qualitat de pastures gràcies a les pluges del maig i principis de juny, segons informa l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT