PUBLICITAT

Encamp

Tràmits per definir la protecció de Sant Serni de Nagol

L’objectiu és assegurar la protecció del bé cultural i mantenir-lo

Per Maria Lozano

Un pla de Sant Serni de Nagol.
Un pla de Sant Serni de Nagol. | Govern d\'Andorra.

El Govern va aprovar ahir l’edicte de definició de l’entorn de protecció de l’església de Sant Serni de Nagol, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, a més dels criteris que s’han de regir les intervencions sobre el Bé d’Interès Cultural i el Seu Entorn. Amb aquest edicte es vol pretendre assegurar la conservació d’aquest bé d’interès cultural, a més de vetllar pel seu manteniment en un context ambiental adequat i evitar l’afectació dels valors estètics, històrics i culturals del moviment.

Tal com determina la Llei 15/2024, del 24 de juliol, de modificació de la llei 9/2003, del 12 de juny, s’estableixen dues zones que regeixen l’entorn de protecció. La zona 1 és la més pròxima al monument i té en compte les parcel·les que estiguin a tocar o situades dins del perímetre de 20 metres comptats des del bé d’interès cultural, per a la qual s’estableixen una sèrie de criteris destinats a preservar la imatge del document.

Pel que fa a la zona 2, va més enllà del perímetre de 20 metres i s’entén com una continuació del context, que inclou la major part de les visuals i elements paisatgístics de la zona.
Cal destacar que els criteris són proposats pel Govern al Comú de Sant Julià de Lòria perquè puguin ser integrats, si així es considera oportú, al seu pla d’urbanisme parroquial.

La Ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va destacar ahir que «és una política que ve passada per legislatura», i va informar que «tots aquells béns culturals que formen part de la candidatura multinacional que s’està preparant per tenir la declaració de la UNESCO són prioritaris a l’hora de dibuixar aquests entorns de protecció». Sobre l’església de Sant Serni va explicar que «en el cas de Sant Serni de Nagol, un projecte que estava molt avançat de la legislatura passada, i ara hem seguit la voluntat de treballar en aquests béns d’interès cultural». A més, va destacar que quan comencés el 2024 s’hauria de tenir el projecte el més avançat possible.

L’església de Sant Serni és un monument situat a poca distància del poble de Nagol vora de la carretera de Certers i presenta un alt grau d’autenticitat associat al context que l’envolta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT