PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AZ Alkmaar: el pròxim rival de l’FC Santa Coloma a Europa és l’actual semifinalista de la UEFA Conference League

Els colomencs es preparen per a un repte amb sabor a recompensa

Per Joan Jiménez

Estadi de l’AZ Alkmaar, l’AFAS Stadion.
Estadi de l’AZ Alkmaar, l’AFAS Stadion. | AZ.nl

Després de l’èpica i apoteòsica remuntada de l’FC Santa Coloma contra l’FK Sutjeska montenegrí per 3-0 a l’Estadi Comunal, el conjunt de Dmitry Cherishev fa història al ser present en una tercera ronda prèvia de classificació per a una competició europea. Sense dubte, els colomencs han escrit un capítol amb lletres d’or en la història del futbol andorrà i meritòriament se situen entre una llista de grans clubs europeus a la Conference League. Tot i les carències en el joc en alguns partits de la competició, l’FC Santa Coloma va mostrar una valentia i esforç heroic que els ha fet mereixedors de continuar trencant barreres per a Europa. Després d’aquest gran esforç, els colomencs obtenen una recompensa en forma de repte: jugar una eliminatòria contra un dels equips més grans d’una de les lligues més reconegudes del continent europeu.

L’AZ Alkmaar és un dels grans equips de l’Eredivise, la lliga dels Països Baixos, on l’equip vermell-i-blanc està acostumat a lluitar pels títols nacionals amb altres grans conjunts reconeguts internacionalment, com l’Ajax d’Amsterdam, el PSV Eindhoven o el Feyenoord de Rotterdam. L’AZ és actual semifinalista de la Conference League, després de perdre l’any passat contra l’actual campió, el West Ham United. Per les seves files, han passat grans jugadors i entrenadors que han assolit l’èxit amb el conjunt d’Alkmaar, una població bastant petita de poc més de 100.000 habitants, però que compta amb un equip doble campió de l’Eredivise, una d’aquestes sota les ordres del famós tècnic Louis Van Gaal l’any 2008. A punt va estar l’AZ de guanyar un tercer trofeu de la màxima competició neerlandesa en empatar a punts amb l’Ajax d’Amsterdam la temporada 2020 quan, a causa de la pandèmia, la lliga dels Països Baixos va ser cancel·lada i no es va atorgar el títol de campió.
Per totes aquestes dades, a més d’afegir una comparació realment odiosa dels pressupostos d’ambdós equips, on l’AZ compta amb 100 milions d’euros que deixen els dos de l’FC Santa Coloma com un gran de sorra a la platja, fan molt complicada una possible classificació del conjunt andorrà. Però aquest és un prisma que no afavoreix als jugadors. Més aviat, aquest duel s’observa com un repte amb sabor a recompensa pels colomencs, que després de deixar-se la pell sobre la gespa, han aconseguit ser dignes per enfrontar-se a un dels equips grans d’Europa. L’FC Santa Coloma podrà gaudir d’un gran escenari amb un rival gegant que permetrà als colomencs desplegar el seu joc en un entorn de gran nivell al mateix temps que les expectatives es veuen relativitzades pel fet que la victòria és haver arribat fins aquí més que suposar un tot o res pel conjunt andorrà. Tot i així, l’FC Santa Coloma sap que no poden sortir a passejar al camp i cal que els jugadors sàpiguen gaudir atorgant el màxim de les seves capacitats i que, un cop xiuli l’àrbitre el final del partit, els jugadors hagin emprat un rendiment que faci sentir orgullosos als aficionats del país més que el resultat.

Finalment, cal esmentar que, tot i haver vist les grans diferències que separen als dos conjunts i que la classificació suposa un repte quasi impossible, no seria la primera vegada que es veuen partits europeus on els equips més petits aconsegueixen tombar a gegants del futbol. Un cas precedent d’aquest fet, el trobaríem fa vora uns anys, per exemple, on un desconegut Sheriff de Tiraspol, de la república no reconeguda internacionalment de Transistria, va aconseguir vèncer a un titànic Reial Madrid a la Champions. Qui sap si un cas així es pot repetir en aquesta ocasió. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT