PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Rosa Gili nega amb arguments deure els diners que li exigeix el PS

Una reclamació judicial que va ser impulsada per l’antiga executiva liderada per Pere López

Per Sònia Lecha

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, a la sala del Prat del Roure.
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, a la sala del Prat del Roure. | S.F.V.

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha pres la decisió de portar a la Batllia als actuals cònsols d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili i Quim Dolsa, i també, a la consellera de l’àrea de Social, Magda Mata, per no aportar al partit el 10% del sou que els correspon com a càrrecs electes. 

En les declaracions posteriors al balanç del Festival de Jazz de la parròquia, els mitjans de comunicació han preguntat a Gili sobre el tema. La cònsol major d’Escaldes-Engordany ha explicat que ella va fer les aportacions dineràries a la formació fins al maig del 2021, moment en el qual ella es va desvincular del partit socialdemòcrata. Gili també ha volgut remarcar que la campanya electoral per a les comunals del 2019 «l’hem pagat quatre o cinc vegades, per tant, considero que no els dec res». A més a més, ha lamentat que aquesta sigui la primera vegada que s’iniciï un afer d’aquestes característiques a causa de les divergències que puguin sortir entre els partits polítics, candidats i càrrecs electes que surten els comicis. La cònsol ha exposat que «judicialitzar la política no s’hauria de fer, i de fet, és una cosa que vaig aprendre amb el PS, ja que va ser la meva única família política». 

La reclamació judicial va ser impulsada per l’antiga executiva liderada per Pere López, un fet que Gili ha atribuït a voler fer mal. Concretament, el deute exigit pel partit a Gili, Dolsa i Mata ascendeix fins als 25.000 euros, dels quals 11.000 es reclamen a la cònsol. El PS s’aferra al fet que l’aportació del 10% de la remuneració pública s’havia de continuar fent tot i que els demandats haguessin deixat la militància a mitjans del 2021. Tot i això, Gili ha volgut afegir que la llei no diu que sigui obligatori fer aquest pagament, ja que ni tan sols especifica la quantia i, per tant, «aquí cada partit fa el que vol». 

El punt d’inflexió de Gili al PS va ser durant les generals del 2019, allà les coses es van començar a trencar, especialment en la contractació dels assessors del partit, unes persones amb les quals la cònsol no estava d’acord i a ella no se la va tenir en compte. Un fet que li va fer perdre la motivació i l’acció d’invertir tantes hores. 

Una vegada Gili va arribar a liderar el comú, ha comentat que es van trobar completament sols, especialment durant la pandèmia. La cònsol ha denunciat que no es va rebre cap ajuda per part del partit socialdemòcrata i tampoc es va consultar amb ella les proposicions que la formació volia fer al Consell General i que tenien afectació comunal. «El que considerem molt greu és que a nosaltres no se’ns hagi consultat res», com és el cas de la modificació de llei del patrimoni cultural promoguda pel PS o la modificació de la llei de les finances comunals, un text amb l’objectiu d’atorgar al Govern tota la capacitat de recaptació i que també va impulsar la formació socialdemòcrata. «M’hauria agradat participar en aquest debat perquè això representa molts diners per al comú i que ho recaptis tu o no em fa pensar en un debat que hi ha a Catalunya, i això té la seva transcendència», ha sentenciat Gili. Tot i la situació, la cònsol ha confirmat que es va signar un document amb el PS a l’hora de presentar-se a les eleccions que avui dia el considera un contracte abusiu. Aquest informe inclou el reconeixement de què es va pagar la campanya del 2019, així com «una pòlissa de crèdit que va quedar coberta immediatament amb els resultats i, per tant, només hi ha un desquadrament de 400 o 500 euros». 

Per sentenciar el tema, Gili ha alertat que «quan entres al món polític has de triar molt bé els teus amics i vigilar molt bé el que firmes».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT