PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

El litigi de l’esllavissada a la Portalada arriba a la seva fi

El Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria es queden amb l’hotel Pol

Per Sònia Lecha

Els cònsols de Sant Julià de Lòria junt amb Espot i el ministre Raül Ferré.
Els cònsols de Sant Julià de Lòria junt amb Espot i el ministre Raül Ferré. | Govern d\'Andorra.

«Hem arribat a una solució definitiva en el litigi que el Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria tenien entaulat contra una societat que era la propietària del terreny de la Portalada», va comunicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en l’acte de l’hotel Pol de la parròquia. Espot va estar acompanyat del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i el ministre de Territori i Urbanisme, Raül Ferré. Tal com va explicar Majoral s’ha arribat a un acord extrajudicial amb la societat propietària dels terrenys per tal de compensar les pèrdues que totes dues administracions van patir amb el succés.

El Govern i el comú de Sant Julià de Lòria recuperen la totalitat de les inversions que hi van destinar, valorades en 10,8 milions d’euros. Una part d’aquest import es recupera amb un edifici emblemàtic de Sant Julià de Lòria: l’antic Hotel Pol, que passa a ser una copropietat del Govern, un 60%, i del Comú lauredià, un 40%. 

Ferré va recordar que «l’executiu va haver de destinar fins a 6,2 milions d’euros per a la retirada de les runes que van caure sobre la CG-1, per estabilitzar el terreny i per assegurar la zona». El ministre va afegir que «la bona notícia és que tota la parcel·la de la Portalada passa a ser propietat del Govern a cost zero per sempre».

Per la seva banda, el comú lauredià, que va destinar entre 4,2 i 4,3 milions d’euros, el qual té previst adquirir el 100% per ubicar-hi pisos socials o bé la residència universitària, i amb una parcel·la de 17.000 metres quadrats ubicada a la zona de Tolse valorada en 2,5 milions d’euros. Per tal que la voluntat del Comú de Sant Julià de Lòria d’adquirir tot l’equipament sigui una realitat, a banda d’abonar els 2,8 milions pertinents al Govern, el Consell General també haurà de permetre la venda del 60% de l’immoble a la corporació comunal. 

Al seu torn, Majoral, qui també s’ha felicitat d’haver conclòs amb el litigi, va anunciar la voluntat d’acabar comprant el 60% de l’hotel Pol al Govern per a destinar-lo a usos comunals. El cònsol major va concretar «la veritat és que d’idees no en falten, necessitats al poble tampoc i necessitats en l’àmbit nacional tampoc. Per tant, crec que amb la disposició d’aquests béns trobarem alguna sortida».  

Finalment, Majoral va ser qüestionat sobre les pèrdues econòmiques del comú generades per l’esllavissada, el cònsol major va indicar que tot plegat es va generar pel desallotjament de la deixalleria que la corporació tenia allà ubicada i pel lloguer de noves naus per a traslladar equipament que s’han estat pagant des del 2019.

PUBLICITAT
PUBLICITAT