PUBLICITAT

La Massana

‘Participa’ es mostra en contra dels macro projectes urbanístics

La plataforma ciutadana demana que es revisi el Pla d’Urbanisme per intentar frenar la situació

Per Anna Mencos

Imatge dels membre de la plataforma ciutadana ‘Participa’.
Imatge dels membre de la plataforma ciutadana ‘Participa’. | A.M.

La plataforma ciutadana Participa es posiciona completament en contra dels macroprojectes urbanístics, del creixement desmesurat i que no es respecti la sostenibilitat. Així ho van explicar ahir a la tarda a l’església de Sant Cristòfol d’Anyós, un dels llocs que més preocupa a la plataforma. «Ja fa temps que som molts ciutadans que estem preocupats pel que està passant per la depravació urbanística i per aquest descontrol», va expressar un dels portaveus, Manel Montoro, tot reivindicant que «hem sentit per part del nostre Govern que aquells que no puguin seguir el ritme, hagin de marxar fora del país quan estem veient que es continua construint de manera desenfrenada». El portaveu apuntava que tots aquests habitatges i urbanitzacions que s’estan construint tant a la parròquia de la Massana com a la resta, no van destinats a la població normal, sinó que «van destinats a la gent més rica i que té més diners». La gran preocupació de ‘Participa’ és que a l’hora de construir no es tingui en consideració el patrimoni cultural com és l’església de Sant Cristòfol d’Anyós. «Just aquí al costat s’està construint una macrourbanització a Anyós i que no es té ni s’ha estat tenint respecte ni pel nostre entorn ni per la nostra natura ni per la sostenibilitat tant social com econòmica».

Des de la plataforma volen que aquest fet i aquesta denúncia pública es converteixi en un símbol de què està passant, no només a la Massana, sinó també a Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, tot i que aquest cas «és molt flagrant perquè tenim aquesta església i estem fent el que estem fent just a 100 metres».

Quant a les mesures que proposen per frenar o intentar revertir si és possible la situació, en primer lloc, fer una revisió del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP), que no es fa des del 2016.

Des de ‘Participa’ denuncien que l’any passat s’hauria d’haver fet aquesta revisió, però que no es va fer per «falta de voluntat política, perquè no interessa». Una vegada s’hagi revisat, caldria establir noves sessions de territori per part dels comuns.
Segons expliquen des de la plataforma, en el POUP de la Massana, s’evidencia l’alta afectació que l’actual Pla Urbanístic pot provocar en hàbitats de conservació prioritaris, com poden ser els arbres o terrenys agrícoles.

Montoro també reconeixia que al Principat, «la propietat privada és sagrada» i que un particular o privat pot fer el que vulgui sense cap mena de control en el seu terreny, ara bé, apunten que s’ha de tenir en compte la situació i que estem en una situació de canvi climàtic, «estem construint massivament sense tenir en compte que ens diuen que el 2030 les nostres reserves d’aigua seran molt menors», detallava el portaveu tot afegint que «el propietari o el privat pot fer el que vulgui evidentment, però hi ha límits i límits. Jo entenc que l’Estat si les coses van bé no intervingui massivament, però quan les coses van malament és l’estat el que ha de dir fins aquí. Sigui propietat privada o sigui el que sigui».

D’altra banda, la presidenta de l’Institut de Drets Humans, Elisa Muxella, també va voler donar el seu suport a la plataforma ciutadana. Muxella va apuntar que «no es pot construir com s’està construint perquè hi haurà una manca de recursos». També va manifestar que això provocaria una inflació que posa en relleu què faria que els ciutadans andorrans haguessin de marxar del seu país. Muxella va finalitzar denunciant que «per què hem de marxar del nostre país. Potser caldria canviar la nostra política». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT