PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Pintat abandona el pacte d’estat de la UE sense informar el partit

Majoral puntualitza que Unió Laurediana vol posposar la decisió de participar al setembre

Per Sònia Lecha

Els membres dels diferents partits polítics junt amb el cap de Govern en la reunió del pacte d’Estat del passat 20 de juliol.
Els membres dels diferents partits polítics junt amb el cap de Govern en la reunió del pacte d’Estat del passat 20 de juliol. | SFGA/JAViladot

El membre d’Unió Laurediana, Josep Pintat junt amb la seva assessora Maria Àngels Tarrés, va enviar una carta a Landry Riba fent referència a la darrera proposta de pacte d’estat en relació amb l’Acord d’Associació de la Unió Europea. En aquest comunicat Pintat informa que abandona aquest pacte, però ho va fer sense informar el seu partit. 

En aquesta carta es fa referència al document «Pacte d’Estat» on Unió Laurediana va efectuar unes esmenes trameses el passat 17 de juliol de 2023 i critiquen a Riba que aquestes no estan recollides «de manera íntegra» i que, per tant, entenen que el Govern les rebutja. 

A més, afegeixen que desconeixen l’opinió de Concòrdia. El grup parlamentari en la reunió del passat 20 de juliol, va informar que no emetran quina és la seva posició fins al setembre. 

«Des d’Unió Laurediana no volem generar ni més dubtes ni suspicaces. Per això considerem que seria millor esperar a rebre els comentaris de Concòrdia», va informar Pintat. 

En aquesta carta, el partit va deixar clar que no volen modificar les seves propostes fins a tenir el posicionament «de tots els actors». 

Tot i la carta de Josep Pintat, ahir a la tarda a la inauguració de la Festa Major de Sant Julià de Lòria, el nou president d’Unió Laurediana, Josep Majoral va puntualitzar que la formació política no ha abandonat el pacte d’estat per a l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, sinó que de la carta enviada a Riba, se’n treu que la decisió de participar-hi o no es posposi al setembre, segons unes declaracions recollides per a l’agència ANA. Uns mesos que serviran d’espera per a saber la resposta de la resta de grups parlamentaris, concretament, de Concòrdia. 

Posicionament dels partits respecte a l’acord/ En la reunió del passat 20 de juliol els diferents partits polítics van deixar clar quin era el seu posicionament respecte a l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. Andorra Endavant, el partit presidit per Carine Montaner, va decidir desbancar-se perquè tenen clar que no és bo i que les condicions farien del Principat un país indefens. Els partits de Demòcrates i el partit socialdemòcrata es mostren favorables al pacte d’estat. En el cas de Ciutadans Compromesos pensen que seria rellevant comptar amb el suport de tots els partits polítics, ja que això ajudaria a marcar les línies vermelles amb Brussel·les. 

Concòrdia farà una assemblea per a prendre una decisió que comunicaran després de l’estiu

En el cas del partit encapçalat per Cerni Escalé, Concòrdia, comunicaran la decisió, presa en una assemblea, entre l’última setmana d’agost i la primera de setembre. Des del partit asseguren en ser un tema de país, prefereixen prendre la decisió en assamblea. 

Els membres de Concòrdia tenen accés als documents de la Unió Europea des de dimarts passat i volen aquestes setmanes de marge per a estudiar la magnitud de l’acord i les excepcions, sobre les especificitats d’Andorra, que el Govern ha pactat amb la Unió Europea. 

Següents passos/ El següent pas per veure quina direcció pren aquest pacte d’estat serà el pròxim dimarts 1 d’agost quan els diferents partits polítics es reuniran amb Govern per a continuar ajustant posicions i avançar en l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. Una vegada acabada aquesta trobada, el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, faran una roda de premsa amb els diferents mitjans per a explicar com ha anat aquesta reunió. 

En aquesta trobada es contempla l’assistència de Pintat perquè «ens va dir que ens acompanyaria a les reunions fins que hi hagués una nova executiva i que quan aquesta estigués constituïda aquesta seria qui decidiria si s’hi continua assistint i qui hi va», va comentar Majoral en la inauguració de la Festa Major de Sant Julià de Lòria.

PUBLICITAT
PUBLICITAT