PUBLICITAT

La Massana

La Jocand torna a l’escenari amb noves promeses del país

La Jove Companyia Nacional de Teatre estrenarà una nova obra sobre les inquietuds de la realitat actual

Per Joan Jiménez

La Jove Companyia Nacional, avui en roda de premsa al Teatre de les Fontetes de la Massana.
La Jove Companyia Nacional, avui en roda de premsa al Teatre de les Fontetes de la Massana. | El Periòdic

La Jove Companyia Nacional de Teatre, més coneguda com a Jocand, tornarà a l’escenari del Teatre de les Fontetes de la Massana els propers 1, 2 i 3 de setembre d’aquest mateix any amb una obra de nova creació. El projecte de la companyia ha començat a fer les primeres tasques de desenvolupament narratiu, on s’estan explorant temàtiques relacionades amb la realitat de la societat postmoderna. Davant d’un món globalitzat, hipersexualitat, hiperestimulat d’informació a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació i un entramat de postveritats on existeix una permissibilitat davant de molts aspectes de l’ètica i la moral en contraposició a l’escassetat de durabilitat de les coses, la Jocand vol explorar aquestes temàtiques des de la perspectiva del jovent encarnat en els seus propis membres. Així, set actrius d’entre 17 i 21 anys exploraran les oportunitats i desavantatges que ofereix la realitat actual del segle XXI, a més de tractar d’investigar el procés de construcció de la mateixa identitat dins d’un món ple de complexitats.

A càrrec de les joves directores conegudes com Les Mols Il.lustres, Txell Díaz i Elena Santiago, el plantell de la Jocand per aquesta temporada serà conformat per les actrius Canòlich Giribert, Carlota Sierra, Aina Sánchez, Judit Betbesé, Maria Cruz, Marta Pelegrina i Laia Tarifa, qui ja era a la primera promoció de la companyia. A més, la Jocand es tornarà a compondre d’un staff tècnic jove amb la voluntat de disposar de la millor escenografia i posada en escena possible per a l’obra, a més d’atorgar oportunitats a jove talent andorrà provinent d’aquestes branques. Realitzant un tàndem intergeneracional entre la primera i aquesta segona promoció, l’staff estarà conformat per Maria Ubach, Maria Solsona i Daniel de Sousa Abreu.

La temàtica de la futura obra encara està en desenvolupament, però ja són moltes les qüestions que es volen desenvolupar dalt de l’escenari. Remarcar les qualitats i els defectes de la realitat social actual no serà una tasca fàcil, segons la Jocand, però estan convençudes de les sensacions, emocions i reflexions que volen causar entre el públic. Des del planter de la companyia també es reflexiona sobre com ha sigut l’evolució de la realitat social des de fa 20 anys i si s’han perdut més oportunitats de les que s’han guanyat, però sí que es té una especial consciència de les dificultats actuals que enfronten en el seu dia a dia, que sovint poden provocar angoixes davant decisions importants que s'han de prendre de forma molt ràpida. Tanmateix, no es vol fer de l’obra una representació dramàtica, sinó una exploració de tota mena d’aspectes que convidin el públic a riure al mateix temps que es qüestiona diversos aspectes.

La Jove Companyia Nacional és un projecte que ja fa tres anys que es desenvolupa. Durant la seva primera promoció, es va aconseguir donar recursos i oportunitats a joves talents de l’escena andorrana perquè poguessin desenvolupar les seves habilitats en les diferents branques que fan possible una representació teatral. Actors coneguts del país que han passat per la companyia nacional com Alex Massafret o Lua Roca van tenir un pas molt profitós pels seus escenaris que els ha portat a dur a terme diversos projectes teatrals fora del país. Segons l’actor andorrà, Alex Massafret, la Jocand va significar un gran pas per a la seva carrera, atorgant-li una molt bona experiència a l’hora de formar-se dins del món dels escenaris, treballar col·lectivament en una companyia teatral, dur a terme dues gires nacionals amb dos muntatges diferents i, fins i tot, fer algun bolo fora de les fronteres nacionals. Des de la Jocand, es té clar aquest potencial formatiu intrínsec de la companyia, a més de voler seguir desenvolupant-lo per a poder atorgar oportunitats i visibilitat a les joves promeses escèniques i tècniques d’Andorra. Aquesta cantera escènica andorrana requereix també d'un gran suport institucional i de recaptació de recursos per a poder desenvolupar un projecte cultural d’aquestes magnituds, el qual requereix temps, dedicació i suport per tal que, a mig i llarg termini, continuïn tenint els grans resultats que s’estan aconseguint fins ara. Des de la Jove Companyia Nacional s’espera que, si el suport institucional i del públic continua, es podrà continuar atorgant més qualitat i eines tant a la mateixa escena nacional com a les joves promeses andorranes, enfortint l’ámbit cultural tan a l’interior com a l’exterior del país.

PUBLICITAT
PUBLICITAT