PUBLICITAT

Andorra la Vella

El transport públic serà gratuït durant tota la legislatura

Al 2019 es van implantar mesures per a reduir el preu, i al 2022 finalment va ser gratuït

Per Maria Lozano

David Forné i Carles Miquel en la roda de prema, ahir.
David Forné i Carles Miquel en la roda de prema, ahir. | ANA/N.L

El Govern aprova de forma permanent el transport públic gratuït per a residents i andorrans. Així ho va afirmar ahir en una roda de premsa el Secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné. Aquest va valorar que «ha sigut una mesura d’èxit, i estem molt satisfets i contents», i va assenyalar que «els ciutadans han vist que amb aquesta gratuïtat, la butxaca està més plena en una època d’inflació». L’objectiu de la mesura és «acompanyar a la ciutadania i millorar el seu poder executiu, alhora que ofereix el transport de forma totalment gratuïta un servei més sostenible que permet reduir el flux del vehicle privat», va destacar.

El Secretari d’Estat, juntament amb el director d’Energia i Transports, Carles Miquel, van exposar el balanç de l’ús del servei de bus gratuït. Així doncs, Miquel va començar a explicar que l’any 2019 ja es va fer un primer pas per a la gratuïtat, tenint viatges il·limitats al mes per 30 euros. Però no va ser fins al juny de l’any passat quan va ser 100% subvencionat pel Govern. Així, va comentar que el nombre de viatges anuals ha passat de 3.525.810 a 5.932.265, el que representa un increment de 2,4 milions d’usuaris en un any, com a resultat positiu de la mesura i els beneficis que suposen per a la població, a més de l’estalvi de fins a 1.500 tones gràcies a la reducció de fins a 4.000 viatges, i en 2030 es podrien duplicar, va destacar Miquel.

Miquel, a més, va argumentar que la «mesura ha fidelitzat els usuaris, ja que cada persona que utilitza el transport públic nacional ho fa una mitjana de 14,6 vegades al mes: «El 35% dels usuaris fan més de 15 viatges diaris i el 23% en fan un o dos».

Per altra banda, el Secretari d’Estat i el Director de Departament van explicar que volen continuar millorant el servei més enllà de la gratuïtat, incidint en la qualitat i les freqüències. Per això «al llarg dels pròxims mesos unificarem totes les targetes per a crear-ne una», va explicar Forné, que a més va informar que «amb la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana volem crear un procés participatiu amb la població per a tractar aquelles qüestions que es poden arribar a millorar».

Per a finalitzar, el Secretari d’Estat va informar que abans de la gratuïtat de la despesa se situava en els 3,5 milions d’euros anuals, però ara s’enfila fins als set milions.

Talls de trànsit / El Comú d’Andorra la Vella va informar a través del seu twitter que durant aquest cap de setmana hi haurà talls de circulació a la plaça Guillemó, i desviarà pel carrer de l’Alzinaret: avui serà des de 18.00 hores a 20.00 i demà de les 07.00 a les 10.00 hores. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT