PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sant Julià de Lòria adjudica per 400.000 euros la remodelació del parc infantil del Prat Gran

La corporació ha tancat el 2022 amb prop de dos milions d'euros de superàvit

Per El Periòdic

Un moment de la sessió ordinària del consell de comú de Sant Julià de Lòria d'aquest dijous.
Un moment de la sessió ordinària del consell de comú de Sant Julià de Lòria d'aquest dijous. | ANA / M. P.

El Comú de Sant Julià de Lòria ha adjudicat la remodelació del parc infantil del Prat Gran a Pidasa Serveis per un import de 394.955,98 euros, una obra que no ha comptat amb el suport dels consellers de Desperta Laurèdia, els quals s'han abstingut després de criticar els traspassos de diners d'una partida a una altra del pressupost per fer realitat el projecte. Durant la sessió ordinària del consell de comú d'aquest dimecres, la minoria ha lamentat l'increment del cost de l'obra, ja que la corporació havia previst inicialment un pressupost de 300.000 euros que s'ha vist incrementat a conseqüència de l'augment del cost dels materials. De manera paral·lela, la corporació també ha aprovat la liquidació de comptes del 2022, un exercici que s'ha tancat amb un superàvit de prop de dos milions d'euros i que tampoc ha rebut el suport de Desperta Laurèdia.

Pel que fa al parc infantil, el conseller de la minoria Rossend Areny ha reiterat que des de la formació «no compartim la seva visió sobre el Prat Gran», ja que «la nostra és més global i contempla una transformació més decidida i treballada» donant una major utilitat a l'espai. A més, ha apuntat que gairebé 400.000 euros «és una quantitat massa important» perquè l'obra, a parer seu, «no aportarà cap valor afegit». En la mateixa línia, el conseller Cerni Cairat, ha exposat que «el nostre pla de viabilitat sobre el Prat Gran contemplava un projecte que donava un servei molt més ampli quant a la millora de les places d'aparcament» i amb un parc «més verd i amb els mateixos jocs per a la canalla».

Davant les crítiques de l'oposició, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, ha manifestat que es tracta d'una iniciativa «que anem perseguint, com a mínim, des de fa dos anys», però que es va desestimar amb anterioritat a causa dels elevats imports que demanaven les empreses que es van presentar al concurs. Per tant, ha sentenciat que no es tracta de cap projecte nou ni que hagi de substituir la residència universitària, ja que tal com ha recordat, l'espai del Prat Gran només es va fixar com a exemple per tal d'elaborar el pla de viabilitat econòmica per a una futura construcció de la residència en qualsevol altre punt de la parròquia.

Entrant al detall de les obres de remodelació, el cònsol ha detallat que es farà «una renovació total». De fet, alguns dels elements de joc que estiguin en bon estat es recol·locaran en un altre punt del poble, probablement a la zona del berenador de Bixessarri per tal de donar resposta a la demanda dels veïns. Així doncs, els jocs i equipaments del Prat Gran seran «totalment nous»; hi haurà zones diferenciades per a petits i grans; es col·locaran noves estructures de joc com diferents tobogans i també es col·locarà «algun equipament apte per a gent amb dificultats». Es tracta, doncs, d'una actuació que ve a donar resposta a una de les demandes del Consell d'Infants, ha afegit.

Tancament de comptes // En relació amb el tancament de comptes de l'exercici del 2022, la consellera de Finances, Maria Àngels Marfany, ha informat que l'any passat es va tancar amb un saldo positiu d'1,9 milions d'euros. A més, els ingressos totals es van elevar fins als 17 milions -un 87,73% del pressupost final- i el total compromès de despeses es va situar en els 18 milions -un 93% del pressupost-.

De manera paral·lela, ha posat en relleu que el total liquidat de despeses va quedar fixat en 15 milions, un 77,57% del previst a inicis d'any, i ha recordat que per a aquest 2023 s'han reconduït un seguit de crèdits per valor de 3,2 milions. Així mateix, ha destacat que l'endeutament del comú a 31 de desembre es va situar en el 60% de l'import disposat, el que representa un total de 8,7 milions, quatre milions menys que el 2021.

Tanmateix, la consellera també ha informat del tancament de comptes del primer trimestre d'enguany. En aquest cas, el saldo positiu ha estat de 321.000 euros, els ingressos totals s'han situat en els 4,1 milions i el total liquidat de despeses s'ha elevat fins als 3,7 milions. Durant aquests primers tres mesos de l'any, l'endeutament del comú continua sent de 8,7 milions.

Amb tot, Cairat ha lamentat que, tot i tractar-se d'uns resultats força positius, els ingressos del comú provinguin principalment del sector de la construcció, «un model que és finit». Per tant, ha afegit, «necessitem que les inversions dels pròxims anys vagin dirigides a crear noves fonts d'ingressos més resilients i també per a transformar la parròquia». D'altra banda, ha criticat la reconducció de les despeses, «que també ajuden a dibuixar aquest marc de superàvit tan elevat». En la qüestió de l'endeutament, ha lamentat que només s'hagin retornat 900.000 euros i que els beneficis de l'any passat fossin, en gran part, a la modificació de la llei de les finances comunals.

Per la seva banda, s'ha felicitat d'estar complint amb la promesa de reduir el deute del comú dels 14 als set milions d'euros, una feina que està sent possible gràcies al fet «d'estrènyer-nos el cinturó i mesurar bé quines són les inversions realment necessàries». També ha reconegut que els reconduïts del 2022 han elevat el superàvit de l'any passat, però ha sentenciat que «ningú té la vareta màgica» i que, per tant, incendis com els del Centre cultural, que han obligat a destinar-hi diners comunals, no es podien preveure, segons informa l'ANA.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT