PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Medi Ambient impulsa l’economia circular contra els plàstics d’un sol ús

El Consell de Ministres va aprovar un protocol per a productes alimentaris en monodosi

Per Joan Jiménez

El ministre portaveu, Guillem Casal, ahir en roda de premsa.
El ministre portaveu, Guillem Casal, ahir en roda de premsa. | SFGA/JAViladot

Ahir, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre portaveu i Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, va anunciar la posada en marxa d’un nou reglament de productes alimentaris en monodosi de plàstic prohibits, i l’aplicació d’una llista de productes de plàstic d’un sol ús subjectes a reducció. Aquestes dues mesures s’aproven en favor de continuar impulsant la Llei d’Economia Circular, coneguda com a LEC, que va ser aprovada i posada en vigor fa un any per a, entre altres objectius, advocar per la priorització d’ús de productes reutilitzables.

El ministre Casal va declarar que la posada en marxa d’aquests dos textos té l’objectiu de fer avenços significatius en la reducció de tipologies de residus contaminants no reutilitzables que tenen un impacte significativament negatiu en el medi ambient en comparació amb la seva vida útil durant el seu consum. Ambdues normatives han estat elaborades de forma que estiguin alineades amb les normatives de la Unió Europea (UE), a més de tenir la capacitat d’evolucionar i adaptar-se a directrius futures que es puguin promoure.

El nou reglament de productes alimentaris en monodosi de plàstic prohibits s’enfoca en la no disposició al client de productes en monodosi elaborats amb plàstic per al consum en el mateix local. Aquesta mesura s’imposa en conseqüència del consum innecessari de recursos d’aquests articles, que compten amb característiques molt perjudicials per al medi ambient. Per una banda, la vida útil que poden oferir aquests articles al consum és de gran brevetat, a més que, en contrapartida, presenten greus problemes de reciclabilitat. Segons el reglament, els productes monodosi corresponen a  aquells que tenen un envàs elaborat amb plàstic d’un sol ús que, a més, conté condiments, conserves, salses i altres amaniments que només es poden consumir una sola vegada. Alguns dels exemples que quedaran prohibits de ser distribuïts per consumir dins d’un local són les salses i amaniments que no necessitin refrigeració, oli, vinagre, melmelades, mel, crema de cacau i de llet, sucre, sal, pebre, cafè soluble que no requereixi preparació per al seu consum o cacau en pols.

Així mateix, es va validar també el reglament que estableix la llista de productes de plàstic d’un sol ús que requereixin una reducció significativa, tot i que no és obligatòria la seva eliminació total a causa de la mancança d’alternatives adequades, sostenibles i assequibles. La llista es publica amb l’objectiu d’evitar i prevenir l’augment del consum d’aquesta tipologia d’articles. En aquesta, hi són inclosos productes com vasos per a begudes, incloses les seves tapes i taps de plàstic i també aquells recipients per a aliments, com ara caixes, amb tapa o sense, utilitzats amb la finalitat de contenir aliments. Aquests aliments estan destinats al consum immediat, in situ o per a emportar, normalment es consumeixen en el mateix recipient, i estan llestos per al consum, sense cap altra preparació posterior, com cuinar, bullir o escalfar, inclosos els recipients per a aliments emprats per al menjar ràpid o altres aliments llestos per a consumir immediatament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT