PUBLICITAT

Comença la tercera fase de restauració de la Farga del Madriu

La Farga és un dels jaciments arquelògics més destacats de la Vall

Per Alex Montero

Imatge de les excavacions de la Farga del Madriu.
Imatge de les excavacions de la Farga del Madriu. | Govern d\'Andorra

El programa de conservació, estudi i revaloració de la Farga del Madriu ja ha posat en marxa la seva tercera fase, centrada en la documentació de la casa — la qual podria ser considerada el primer habitatge del segle XVIII —, l’estudi dels vestigis i l’excavació del sistema d’alimentació del botàs de la Farga. Així ho han confirmat avui el coordinador del projecte dut a terme pel departament de Patrimoni Cultural del ministeri de Cultura, Joventut i Esports, Oliver Codina; l’arqueòleg del Departament, Abel Fortó, i la directora de la comissió de gestió de la Vall, Susanna Simon, els quals han afegit que aquesta fase també «es farà del 7 d’agost a l’1 de setembre i continuarà amb la documentació patrimonial i el reportatge de tot el procés». 

Si més no, la Farga del Madriu és actualment un dels jaciments arqueològics i siderúrgics més destacats de la Vall del Madriu Perafita-Claror, patrimoni de la humanitat per la Unesco, a banda de ser també el més ben conservat de tot el país i un bé declarat interès cultural. «L’objectiu del projecte és conservar i preservar el jaciment i intentar deixar-ho tot en un estat que permeti la seva preservació», ha explicat Codina. Una intenció que es vol preservar malgrat els possibles nous descobriments, ja que «hi ha una quantitat inesperada de rocs que no s’esperaven trobar», fent que els treballs es vegin també més endarrerits: «La idea era que primer entressin a treballar els arqueòlegs i després ho fessin els obrers de la pedra seca, però el volum de sedimentació ha fet que ens veiéssim obligats a combinar-los», ha esmentat Fortó, declarant que la funció dels obrers de la pedra seca és «indicar quines parts són sòlides i  quines cal desmuntar».

Tanmateix, encara s’estan acabant d’analitzar les restes de ferro i escòries que s’han anat recollint, les quals «parlaran sobre la funció dels fargaires en tot el procés». 

Qüestionats sobre unes possibles indicacions de cara al fet que els visitants puguin entendre la complexitat de la restauració, Simon ha aclarit que «amb la senyalització intentarem que es pugui veure i entendre tot», afegint, però, que aquesta senyalització «no es farà fins l’etapa final». Una sèrie de visites que, en data del 7 d’agost a l’1 de setembre, intentaran apropar les renovacions a l’abast de tot el públic tan andorrà com turista, les quals comptaran també amb «un monogràfic sobre la Farga, un circuit d’interpretació centrat en la Vall del Madriu Perafita-Claror i un itinerari per la Ruta del Ferro als Pirineus». 

Resultats de la campanya 2022

Durant la presentació també s'ha aprofitat per presentar els resultats de la campanya 2022, on els treballs d’arqueologia es van centrar en el taller, els sistemes hidràulics, la carbonera i l’habitatge de la Farga. «Això ha permès que es puguin observar les diferents fases de treball de transformació del mineral fins arribar al lingot de ferro», ha clos Fortó.

PUBLICITAT
PUBLICITAT