PUBLICITAT

Andorra la Vella

Progressistes-SDP proposa un pacte d’Estat per a regular el preu de l’habitatge

Sanchiz destaca que es necessita una resposta urgent

Per Maria Lozano

Marian Sanchiz i Josep Reig en la roda de premsa, avui.
Marian Sanchiz i Josep Reig en la roda de premsa, avui. | M.L

Progressistes-SDP ha proposat avui fer un Pacte d'Estat per a regular el preu de l'habitatge. Així ho han explicat en roda de premsa el president del partit, Josep Roig, i la vocal, Marian Sanchiz. Aquesta última ha destacat que es necessita una resposta urgent amb participació de tots els grups parlamentaris. Així doncs, Sanchiz ha explicat que es vol regularitzar el preu del lloguer, explicant que "l'Estat ha de regular el que la ciutadania necessita i està clar que la ciutadania necessita aquesta regulació". També ha destacat la importància d'adoptar mesures per a tenir plans urbanístics accessibles.

Aquesta proposta ve després que la setmana passada al Consell General s’aprovés per una unanimitat el projecte de llei de mesures urgents per a preu accessible, per un import de 28 milions d’euros. Roig ha destacat que aquesta mesura, tot i ser totalment necessària, «és reactiva». De fet, ha argumentat que «les polítiques d’habitatge de Govern han sigut reactives, i ara mateix el país necessita polítiques proactives», fent servir com a exemple el programa de crèdits avalats pel Govern. Roig ha volgut destacar, doncs, les polítiques improvisades de l’executiu, argumentant que així el problema de l’habitatge no es resoldria: «les polítiques d’habitatge són ineficients i aticistes», ha explicat.

Per la seva part, Sanchiz ha sigut l’encarregada d’exposar una possible solució, explicant primerament que «el problema gravíssim i complex mereix que tots els actors estiguin d’acord per a poder fer-li front». Així, ha dividit en tres punts la seva proposta: primerament, com ja s’ha destacat, regular el preu del mercat de lloguer, creant un sistema de taxes de l’arrendament, explicava la vocal.

En segon lloc, volen crear un parc immobiliari de preu accesible, amb ajuts per a renovar pisos antics que ara mateix estan desocupats, explica Sanchiz, que també ha destacat la creació d’un registre de la propietat: «Això està a tots els països democràtics del món, a Andorra aquest registre no existeix i es fa tot el possible perquè no es faci», argumenta. Per últim, ha explicat que és important la flexibilització dels ajuts d’habitatge i adoptar polítiques per a tenir plans urbanístics accessibles i «fer front al creixement desmesurat i insostenible».

Contextualització/ Roig ha explicat que un moment clau on van pensar a necessitar aquest Pacte d’Estat va ser en el passat observatori de l’AR+I que es va publicar ara fa unes setmanes, on s’explicava que un 67% de la població està preocupada pels preus de lloguer, a més del nivell de vida dels andorrans. El president del partit, a més ha destacat que «moltes persones es veuen obligades a abandonar casa seva i el seu país pels preus dels lloguers».

Pacte d’associació amb la UE/ Per una altra banda, també s'ha parlat del pacte d’associació amb la Unió Europea. Roig ha argumentat que «és important que siguin sentides totes les veus i s’haurien de reobrir alguns dossiers que Govern es va tancar». Tot i així «volem que el pacte es faci bé, i que els temps siguin els que es necessitin», ha finalitzat.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT