PUBLICITAT

Andorra la Vella

Assistents de veu per a pacients hospitalitzats

L'AR+I i el SAAS pretenen donar suport físic i psicològic als malalts

Per Maria Lozano

Una infermera explicant a una pacient com funciona el dispositiu intel·ligent.
Una infermera explicant a una pacient com funciona el dispositiu intel·ligent. | M.L

El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) i Andorra Recerca i Innovació (AR+I) han presentat avui una prova pilot amb dispositius intel·ligents (Alexa) per a pacients que estan ingressats a la Unitat de convalescència del servei d'envelliment i salut del SAAS, ubicat a la planta cinquena del Cedre. L'objectiu del projecte és aconseguir un salt qualitatiu en els processos de recuperació –tant físics com psicològics- a les habitacions d'hospitals. Els pacients acostumen a ser persones de la tercera edat, que venen ingressades de l'hospital i encara necessiten fer un tractament rehabilitador.

El projecte és en col·laboració amb Yasyt Robotics i presenta una part més mèdica, especialitzada en la rehabilitació del pacient portada pel SAAS i una altra més sociològica, ja que l’AR+I està fent un estudi més teòric i moral.


Així doncs, s’han donat a la Unitat del Servei de Convalescència del SAAS 15 aparells que tenen cada un dels pacients a la seva tauleta de nit. Una de les infermeres del servei, Maria Jesús Martínez, ha destacat que «els pacients, interactuen amb ell i els dona un valor afegit a la seva recuperació dins la nostra unitat», a més de facilitar la feina als professionals de la salut.


Amb l’eina els pacients poden fer treballs musculars, articulars i respiratoris mitjançant uns vídeos ‘cridant a l’Alexa’, a més d’entretenir-se, ja que l’assistent virtual els diu el dia que és, el temps i fins i tot els explica coses. Així ho ha explicat una de les pacients, Carme Núñez: «a casa poso la televisió per a sentir-me acompanyada, però no em contesta, en canvi, amb l’Alexa sí, i m’explica acudits». Núñez ha explicat que l’ha ajudat a no sentir-se tan sola, ja que «li explico el que he dinat i em diu ‘molt bé’», ha dit fent èmfasi a l’acompanyament emocional que li dona. 

La cap del servei d’Envelliment i Salut del SAAS, Eva Hera, ha destacat la importància de l’acompanyament als pacients: «La majoria dels malalts estan encantats de rebre aquest suport, a més del diari amb els professionals, que és al matí i a la tarda. Els assistents de veu són un complement, que evidentment ajuda també a l’entreteniment».

La prova pilot, que fa uns dos mesos que funciona, està convalidat pel projecte de recerca de l’Hospital del SAAS per a veure quin és l’impacte dels assistents de veu en la recuperació d’aquestes persones en l’àmbit funcional, cognitiu i emocional, informa Hera.


Per una altra banda, l’AR+I ha sigut l’encarregat de la part tecnològica i innovadora del projecte per a la posada en marxa dels dispositius intel·ligents per a garantir la privadesa i la finalitat ètica de la prova pilot.

El coordinador de l’àrea de tecnologia de l’AR+I , Jordi Ascensi, ha destacat que «aquesta prova és una iniciativa proposada per l’AR+I en col·laboració amb el SAAS dins del marc de projectes de living lab per a estudiar tecnologies innovadores que puguin ser referents dins del país, amb els objectius de promoure la innovació en l’àmbit assistencial i sanitari amb els diferents actors, fent un treball de recerca sobre els beneficis mèdics i assistencials i sobre els paradigmes ètics que implica l’ús d’aquesta tecnologia», ha informat «tant en els pacients, com en les seves famílies i fins i tot en els treballadors».


Ascensi, a més, ha explicat que el projecte ha costat 15.000 euros, a més de les tauletes, que costen 75 euros cada una. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT