PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L'IPC del mes de juny se situa al 4,4%

Habitatge, aigua, gas i electricitat incrementen mig punt mentre que vestit i calçat baixen un 1,8%

Per El Periòdic

Gràfic que mostra l'evolució de l'IPC i la inflació subjacent des del juny del 2021 fins al juny del 2023.
Gràfic que mostra l'evolució de l'IPC i la inflació subjacent des del juny del 2021 fins al juny del 2023. | Departament d\'Estadística

L'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes de juny d'aquest any s'ha situat en el 4,4%, un 0,4% menys que al mes de maig. Pel que fa a la inflació subjacent, ha augmentat un 6,3% en relació amb el mateix mes de l'any anterior, segons informa el Departament d'Estadística. D'altra banda, la variació mensual del juny ha augmentat un 0,3% com a conseqüència, principalment, del creixement dels preus dels productes dels grups de béns i serveis diversos, que han obtingut una variació positiva d'un 1,5%. I l'habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, han incrementat un 0,5%. Aquesta variació s'ha compensat pel comportament del grup de vestit i calçat, que ha baixat un 1,8%.

Durant el mes de juny, a més, la inflació ha disminuït un 0,5% com a resultat de les variacions observades en els grups de transport, d'aliments i begudes no alcohòliques en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. El grup de transport ha disminuït 2,5 dècimes a causa de la disminució dels preus dels carburants i els lubricants. Per la seva banda, els aliments i les begudes no alcohòliques han baixat per la disminució dels preus de la fruita, els llegums i les verdures, la llet, el formatge i els ous. En canvi, els béns i serveis diversos han tingut un creixement d'1,6 dècimes a causa de l'augment dels preus de les assegurances.

La inflació subjacent, és a dir, la variació de l'IPC sense tenir en consideració els productes energètics i els productes frescos, per al mes de juny s'ha incrementat un 6,3%, un punt i nou dècimes per sobre de l'IPC registrat. Referint-se als grups especials, cal destacar el decreixement de la variació anual de l'índex de preus dels productes petroliers, que ha passat del menys 18,7% el mes de maig al menys 24,2% del mes de juny. Els productes frescos també han disminuït passant d'un augment del 10% el mes de maig a un augment del 7,8% el mes de juny.

En relació amb els països veïns i de la Unió Europea, l'IPC d'Espanya del mes de juny del 2023 s'ha situat en l'1,9%. Aquest fet ha significat la disminució d'un punt i tres dècimes respecte a la variació registrada el mes de maig. Pel que fa a l'IPC de França del mes de juny, s'ha situat en un 4,5%, sis dècimes per sota de la variació registrada al mes de maig.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT