PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ANC-AD publica consells per a no patir un ciberatac a l’estiu

Els cibercriminals aprofiten l’època de les vacances per atacar a les empreses i a les llars

Per El Periòdic

Consells d’estiu per a no patir un ciberatac als dispositius.
Consells d’estiu per a no patir un ciberatac als dispositius. | ANA

L’Agència Nacional de Ciberseguretat d’Andorra (ANC-AD) va publicar el passat dijous un document de conscienciació en ciberseguretat de cara a la temporada d’estiu. Detallen que els atacs cibernètics augmenten de manera considerable durant l’època d’estiu, ja que els cibercriminals aprofiten les vacances per a atacar les empreses i les llars. Per aquest motiu, l’Agència de Ciberseguretat  ha proposat 10 consells per a protegir-se al llarg de l’estiu.

Recorden que quan navegues per Internet, són moltes les amenaces que s’amaguen darrere de cada clic que fem en una pàgina web, per exemple, quan es fa la reserva de les vacances des d’una web no oficial, quan realitzem transferències bancàries connectats a una xarxa WiFi pública, o quan publiquem informació privada de les nostres vacances a les nostres xarxes socials.

Des de l’agència expliquen que aquestes conductes són molt típiques, no només durant l’estiu, sinó també durant tot l’any. No obstant això, sembla que és a l’estiu quan les persones estan més descuidades, relaxades i menys atentes, poden patir més riscos com, per exemple, el robatori d’informació personal o la propagació de virus.

Per això, i, per tal d’intentar evitar aquests atacs, l’ANC-AD proposa una sèrie de recomanacions a tenir en compte, de cara a les vacances d’estiu perquè estiguin lliures de patir algun tipus d’incident de seguretat. Per començar recorden que si s’està utilitzant una xarxa de WiFi pública, és millor no fer operacions sensibles com ara pagaments digitals o accedir a informació delicada, ja que l’atacant hi podria accedir.

En segon lloc, es recomana, per seguretat, esperar a arribar a casa per fer pública a través de les xarxes socials la informació privada sobre on s’ha anat i sobretot no dir quants dies falten per tornar a la llar, o compartir la localització actualitzada.

També és convenient canviar les contrasenyes dels dispositius a la tornada i és important tenir al dia les últimes actualitzacions dels dispositius, ja que acostumen a tenir millores en seguretat.

D’altra banda, és important anar amb compte amb els correus electrònics que es reben o s’envien, ja que un tipus d’atac comú és quan els delinqüents envien correus electrònics a una empresa durant l’estiu per veure si responen automàticament informant sobre absències de treballadors, donant així la informació necessària perquè els ciberdelinqüents preparin un atac i es facin passar per algú de l’empresa.

L’agència també recomana fer una còpia de seguretat dels dispositius abans de marxar de vacances per poder accedir a la informació en cas de perdre el dispositiu, Finalment, alerten que cal tenir controlats periòdicament els moviments de la targeta de crèdit pels virtual skimmers, sobretot si s’ha fet compra de vols, hotels o paquets turístics per internet. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT