PUBLICITAT

Dia del tatuatge: celebrant la llibertat d’expressió personal

Per Bruna Luque

A vui se celebra el Dia Internacional del Tatuatge, una ocasió per reconèixer i apreciar aquesta forma d’art mil·lenària que ha guanyat popularitat i acceptació en tot el món.

Tatuar-se, la pràctica d’inscriure la pell amb dissenys i patrons permanents, és una pràctica global i indefinidament antiga. 

Les evidències històriques i arqueològiques demostren que el tatuatge es practicava arreu del món en l’antiguitat, i les cultures indígenes de tots els continents excepte l’Antàrtida incloïen el tatuatge com un element essencial del seu teixit cultural.

Tant les marques corporals com el procés de tatuar-se servien per negociar les relacions entre els individus i la seva societat, la natura i el món espiritual.

Des de les antigues cultures tribals fins a l’actualitat, els tatuatges han estat una manera d’expressar la identitat personal, les creences, les passions i les experiències vitals de les persones.

S’estima que els primers tatuatges van sorgir l’any 2160 a. de C, amb troballes importants en mòmies de la cultura egípcia. 

S’utilitzaven agulles d’or per aplicar pigments de henna. Els tatuatges simbolitzaven la prevenció de perills i malalties, amb un significat màgic i estatus o posició social.

Aquesta efemèride va sorgir inicialment als Estats Units, sent conegut com a National Tattoo Day, estenent posteriorment aquesta celebració a escala internacional.

En els últims anys, el nombre de persones que decideixen fer-se tatuatges ha augmentat de manera significativa. 

Els tatuatges ja no són exclusius de determinats grups socials o subcultures, sinó que s’han convertit en una forma d’expressió que abraça tota mena de persones i estils de vida. Els tatuatges s’han normalitzat i són considerats una part més de la identitat i l’estètica personal.

El que abans podia ser considerat una forma de rebel·lió o marginalitat, avui és una forma d’art reconeguda i respectada. 

Artistes tatuadors de tot el món han guanyat reconeixement pel seu talent i habilitat per crear autèntiques obres d’art en la pell humana. Des de tatuatges tradicionals fins a dissenys més abstractes i innovadors, la diversitat de l’art del tatuatge avui en dia és molt àmplia.

A més de ser una forma d’expressió artística, els tatuatges també tenen un significat emocional profund per a moltes persones.

Poden commemorar moments importants de la seva vida, honrar els éssers estimats o representar les seves passions i els objectius de vida personals. Inclús per algunes persones, els tatuatges són una forma de connectar-se amb les seves arrels culturals o religioses. El que és clar i respectable, és que cada tatuatge té una història única i personal darrere.

Afortunadament, la societat ha avançat molt en l’acceptació dels tatuatges i s’ha superat en gran mesura l’estigma que hi havia anteriorment. 

Les polítiques d’empreses i els còdexs de vestimenta estan adaptant-se per a permetre una major llibertat d’expressió als treballadors tatuats. Les actituds negatives i els prejudicis associats als tatuatges estan disminuint gradualment.

Malgrat això, encara hi ha reptes per superar. Algunes persones amb tatuatges encara es troben amb judicis i discriminació en certs àmbits, com ara l’ocupació o les relacions personals. 

És per aquest motiu, que és important continuar treballant per a educar i sensibilitzar la societat sobre el valor i la diversitat dels tatuatges com a forma d’expressió personal.

En aquest Dia Internacional del Tatuatge, celebrem la creativitat, la llibertat i la diversitat d’aquest art únic. Reconeixent l’esforç dels tatuadors per crear autèntiques obres d’art sobre la pell i l’empoderament que els tatuatges ofereixen a les persones per expressar-se lliurement. Sigui quin sigui el teu estil de tatuatge o la teva història personal, avui és un dia per a celebrar i honorar el teu dret a expressar-te a través de l’art corporal.

Recordem al món que els tatuatges són molt més que simples marques sobre la pell. Són una expressió de la nostra identitat, una manera de portar amb nosaltres les nostres històries i passions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT