PUBLICITAT

Andorra la Vella

Acord entre Andorra i el Regne Unit per a la mobilitat dels joves

Facilita l’atorgament d’un permís de residència i treball als joves d’entre 18 i 30 anys

Per Anna Mencos

Signatura del protocol per facilitar la mobilitat dels joves.
Signatura del protocol per facilitar la mobilitat dels joves. | SFGA/JAViladot

Andorra i el Regne Unit van formalitzar ahir al matí el programa de mobilitat juvenil —Youth Mobility Scheme— que facilita l’atorgament d’un permís de residència i treball als joves d’entre 18 i 30 anys als territoris respectius. La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, i l’ambaixador del Regne Unit, Hugh Elliott, van explicar que l’objectiu del programa és permetre als joves passar temporades a un altre país per conèixer la llengua, la cultura i la manera de viure d’altres indrets. «Les relacions entre països comencen amb les persones joves, per tant, jo celebro molt haver signat aquest acord que permetrà als joves dels nostres respectius països, viatjar i tenir l’oportunitat de treballar», explicava Elliott, tot afirmant que creia que el conveni seria un èxit i una molt bona oportunitat, «ja tenim gairebé 1.000 britànics vivint a Andorra, i més de 100.000 visitants cada any, però venint a viure-hi durant dos anys. És quan realment coneixes el país».

Concretament, l’entesa facilita l’adquisició d’un visat per viure i treballar al Regne Unit i Irlanda del Nord per un període de 12 mesos prorrogable fins als 24 mesos màxim. Inicialment, el programa tindrà un total de 100 places per a cadascun dels països i entrarà en vigor a partir del 2024, així com la comunicació corresponent de l’obertura de convocatòria i els requisits concrets per a poder-hi accedir. Aquest nou programa de mobilitat juvenil se suma a l’oferta actual per poder residir i treballar al Canadà, Irlanda, Alemanya i una possible futura signatura del conveni amb Austràlia.


VOL DE LA SEU A LONDRES 

Preguntat sobre la possibilitat d’un vol de la Seu d’Urgell a Londres, l’ambaixador va explicar que seria una proposta a la qual donarien suport i que celebrarien, ja que «qualsevol cosa que apropi als nostres pobles i a les nostres persones serà benvinguda», tot i que va apuntar que caldria veure si funciona comercialment.

ACORD AMB LA UE

L’ambaixador va declarar que cada país té les seves pròpies característiques, i que tot i que ells han sortit de la Unió Europea, continuen tenint molt en comú i que entenen perfectament les negociacions per entrar-ne a formar part. També es van tractar temes d’interès bilateral amb la voluntat de reforçar la col·laboració entre els països. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT