PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El programa dels assistents de llengua francesa s’ampliarà

Enguany s’ha rellançat la política de promoció d’ensenyament

Per El Periòdic

L’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, a l’ambaixada francesa.
L’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, a l’ambaixada francesa. | ANA / S.F.V.

Amb motiu de la festa nacional francesa, l’ambaixador de França, Jean-Claude Tribolet, va rebre a la premsa unes hores abans de la tradicional recepció que es fa cada any a la seu de l’ambaixada francesa. Tribolet va apuntar que després de la pandèmia aquest any s’ha pogut rellançar la política de promoció d’ensenyament superior a França i d’ensenyament professional. 

Un punt important a escala educativa és el programa d’assistents de llengua que es va fer per primera vegada l’any passat, amb la cooperació del Ministeri d’Educació amb les tres escoles andorranes i amb tres professionals. En aquest, sentit el curs, que començarà al setembre tornarà a incloure aquest programa, també amb tres assistents; i la intenció és que pel 2024 hi participin altres escoles, com és l’espanyola, que segons va explicar Tribolet, hi sembla interessada.

D’altra banda, aquest any s’ha pogut rellançar la política de promoció d’ensenyament superior a França i d’ensenyament professional a través d’un saló d’ensenyament que va tenir lloc el passat 29 de novembre, i on van participar una vintena de centres.

Com a novetat en cooperació també s’ha realitzat una formació contínua a França de professors de l’escola andorrana. Hi ha assistit una professora de Sant Julià de Lòria, que ha fet la formació conjuntament amb uns 60 altres professors francesos d’arreu. Està previst que per aquest estiu hi hagi una altra formació que durà a terme una professora de l’escola andorrana de Santa Coloma a Vichy. 

Per concloure amb la temàtica d’educació, l’ambaixador va informar que en els últims anys el nombre d’estudiants andorrans que decideixen anar a fer els estudis superiors a França ha augmentat.

En el balanç presentat també ahir, Tribolet va voler donar la benvinguda al nou Govern i va remarcar les bones relacions entre ambdós països. En la roda de premsa que va dur a terme, va anunciar més temes importants, com és la voluntat de continuar treballant per la cooperació transfronterera. 

Així és com va anunciar que es preveu construir un paraallaus a l’Ospitalet, que millorarà l’accés a Andorra en el període hivernal. I de la mateixa manera va confirmar que torna a estar sobre la taula la proposta de fer un desviament a Tarascó, que permetrà reduir el temps de viatge entre Andorra i Tolosa.

En l’àmbit econòmic, el representant francès, va confirmar que després de la pandèmia els contactes s’han multiplicat de manera significativa. La idea és que es torni a equilibrar l’aspecte econòmic amb França. En aquest sentit, quan se li va preguntar si han augmentat o disminuït les importacions i exportacions amb França, l’ambaixador va puntualitzar que a causa de la geografia transfronterera, la major part dels intercanvis comercials entren per la frontera espanyola, amb un 70%, aproximadament.

Amb relació a la temàtica del contraban de tabac, l’ambaixador va insistir en el fet que es continua treballant sobre l’acord que ja es té, i s’intenta promoure l’intercanvi d’informació entre ambdós països per limitar aquest tipus de tràfic il·lícit.

Finalment, amb relació als episodis violents a la capital francesa, l’ambaixador va recordar que de manera general hi ha molt bona relació amb la Policia andorrana per reforçar la seguretat en el cas que sigui necessari, segons informa l’ANA. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT