PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’increment del Salaris es queda en mans de sindicats i patronal

Els sindicats argumenten que els empresaris no haurien de decidir l’augment de les nòmines

Per Maria Lozano

Imatge sobre el Consell Econòmic i Social, ahir.
Imatge sobre el Consell Econòmic i Social, ahir. | SFGA/JAViladot

En el Consell d’Economia i Empresa celebrat ahir pel matí, el Govern va encomanar a la patronal i als sindicats arribar un acord per a l’increment salarial dels treballadors de cara a l’any vinent. Així ho va recalcar la Ministra de Presidència, Economia i Habitatge, Conxita Marsol, en declaracions posteriors a la reunió del Consell Econòmic i Social, quan va argumentar que «entenem que aquesta és una qüestió en què són ells els que s’han de posar d’acord, l’any passat vam intervenir perquè hi havia una gran inflació, sumada a la falta d’entesa entre els actors implicats». A més, va explicar que «nosaltres intervindrem en l’increment del salari mínim interprofessional, i crec que ens posarem d’acord sense cap problema».

Per altra banda, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va comentar que serà difícil arribar a un acord amb la Confederació Empresarial Andorra (CEA): «La Patronal continua amb el seu discurs interminable de dir si són els empresaris els que han de decidir si augmenten o no els salaris dels seus treballadors, i nosaltres no creiem que sigui així», argumentant que «Andorra, econòmicament parlant, s’ha disparat, i això fa que avui en dia els salaris i el nivell de vida estiguin completament desorientats». En aquest sentit, Ubach va destacar que «el que no podem fer és continuar dient que el Principat va perfectament» perquè «no tenim treballadors que vulguin venir a treballar a aquest país i, per tant, alguna cosa estem fent malament. Això és el que hem dit a la reunió».

Creació d’una comissió de treball / A més de l’increment del salari, durant el Consell Econòmic i Social es va parlar sobre la política migratòria, les quotes de temporada i la necessitat de disposar de més treballadors. La ministra va assenyalar que «necessitem una comissió de treball més reduida per a poder ser molt mes àgil per a afrontar la política migratòria i, sobretot la qüestió de les cotes, ja que hem de treballar de manera més anticipada». 

Per una altra banda, el president de CEA, Gerard Cadena, va explicar que de cara a la pròxima trobada del CES, que se celebrarà la segona quinzena de setembre, «portarem una proposta amb previsions d’un o dos anys vista per tal que no tinguem problemes de treballadors de cara a temporades vinents». 

Acord Associació amb la UE / La Ministra, a més, va comptar en la reunió celebrada ahir al matí amb el secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, que va plantejar diverses qüestions relacionades amb la negociació de l’acord. Són «petites modificacions relacionades, per exemple, amb la legislació laboral amb menors», va informar Riba, que també va explicar d’altres noves legislacions que tenen a veure amb el treball temporal de les empreses. Així doncs, va destacar que «és un sector que s’ha de regular mitjançant una llei». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT