PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes-Engordany és el paradís termal dels Pirineus

Les fonts termals han estat utilitzades per diferents cultures al llarg del temps

Per Bruna Luque

Les aigües termals són un tresor natural que ha estat valorat des de l’antiguitat i encara és una font de riquesa econòmica i turística per a la parròquia d’Escaldes-Engordany. 

Es coneixen com a aigües termals les aigües minerals que surten del sol amb més de 5ºC que la temperatura de la superfície. Aquestes provenen de capes subterrànies de la terra que estan a una temperatura més elevada que la de la superfície, i es caracteritzen per tenir propietats hidroterapèutiques.

Històricament, les fonts termals han estat utilitzades per diferents cultures al llarg del temps. Ja els romans en feien ús i fins i tot recreaven termes artificials quan no tenien fonts naturals properes. Les aigües termals eren considerades un regal de la natura, amb beneficis per a la salut i el benestar.

A Andorra, hi ha més de 30 fonts naturals d’aigües termals, les quals són conegudes per ser les més calentes dels Pirineus. Les aigües termals d’Escaldes-Engordany oscil·len entre els 68 i 71 ºC i són d’aigua sulfurosa, sòdica i rica en sofre. Aquestes aigües tenen una textura oliosa similar al plàncton termal.

L’aigua com a motor econòmic

El potencial termal d’Andorra és reconegut al Pirineu. Les Escaldes era l’únic poble tradicional d’aquesta zona muntanyosa que va estar construït a l’obac, precisament per aprofitar les bondats que brindaven aquestes fonts. 

L’aigua termal d’Escaldes va ser un motor econòmic important per al desenvolupament de la zona, amb la creació d’establiments hotelers que oferien cures termals als visitants.
Al voltant dels usos de l’aigua, s’hi van aixecar edificis que s’emmarquen entre els anys cinquanta i seixanta del segle XX.

El seu testimoni és una representació d’un moment en què es va experimentar un procés d’obertura, transformació i modernització d’Andorra i de la seva societat.
Precisament, Andorra, disposa d’un itinerari urbà que està dedicat a l’arquitectura relacionada amb els usos de l’aigua, un dels recursos naturals més significatius de la parròquia.
Aquesta ruta inclou un recorregut per descobrir edificis, ponts, fonts, i diversos elements relacionats amb els usos de l’aigua, el paisatge escaldenc, la història de la parròquia i el principat, i anècdotes curioses.

Andorra: la vall de les fonts termals

Un fet interessant és que el nom d’Andorra podria tenir el seu origen en la paraula protobasca «dorra», que significa sorgiment d’aigua calenta, i la paraula «aran», que vol dir vall en euskera. 

Això convertiria el nom d’Andorra en ‘la vall de les fonts termals’, una denominació que reflecteix la importància d’aquest recurs natural al país.

L’aigua termal de Caldea

Caldea és un dels centres termo lúdics més coneguts d’Andorra i ha donat visibilitat internacional al terme de les aigües termals a la parròquia d’Escaldes-Engordany.

Per a les teràpies termals, s’utilitzen aigües subterrànies riques en minerals. Escaldes-Engordany, precisament, té una falla de grans dimensions per la qual brolla aigua termal. Aquesta font natural és coneguda com la font del Roc del Metge, nom que recorda el metge francès que va ser propietari dels terrenys on es troba la falla. La impossibilitat de construir a sobre va facilitar la venda del terreny a l’ajuntament, que el 1987 va decidir explotar-ne les aigües termals i construir el centre termo lúdic.

Hidroteràpia
Les aigües termals són famoses pels seus efectes antiàlgics, cicatritzants, descongestionants i antial·lèrgics, gràcies a la seva riquesa en minerals, sodi i sofre.

Aquests components minerals són beneficiosos per a la salut i es fan servir en teràpies termals per tractar diverses afeccions com inflamacions cròniques, dolors articulars, reuma, artrosi, problemes circulatoris, fibromiàlgia i menopausa, entre altres.

No obstant això, és important tenir en compte que l’exposició excessiva a les piscines d’aigües termals pot tenir efectes negatius per a la salut. 

Per aquest motiu, és recomanable conèixer i respectar el període màxim recomanat per a cada sessió de bany termal, a fi de garantir una experiència segura i beneficiosa per als visitants.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT