PUBLICITAT

Ordino

Espot i Pierre-André es reuneixen per a preparar el setè Diàleg Transfronterer

En aquesta trobada han fet balanç dels acords presos en l’anterior reunió

Per Sònia Lecha

El prefecte d’Occitània i el cap de Govern en la preparació del setè diàleg.
El prefecte d’Occitània i el cap de Govern en la preparació del setè diàleg. | SFGA/CESTEVE

El cap de Govern, Xavier Espot, va rebre ahir al matí una delegació encapçalada pel prefecte de la regió d’Occitània, Pierre-André Durand, amb motiu de la reunió preparatòria del setè Diàleg Transfronterer entre Andorra i Occitània. Durand va ser nomenat al càrrec el passat mes de gener i aquesta ha estat la seva primera visita al Principat. 

La trobada va tenir lloc a la Casa de la Muntanya d’Ordino i va permetre fer un balanç del progrés dels acords presos en l’anterior Diàleg Transfronterer que Andorra va acollir el 6 d’octubre de l’any passat. Així, les dues delegacions van voler destacar l’excel·lent cooperació existent i la voluntat de continuar reforçant la cooperació policial i duanera amb l’objectiu de reduir les activitats il·lícites. 

Pel que fa als dos acords per la millora de l’accés a Andorra per les carreteres RN 20, 22, 320 i 116, signats al 2017 i 2022, les dues parts es van felicitar de la bona realització dels treballs, com els paraneus a la Zona de Mérens i l’àrea per a la col·locació d’equipaments situada a Luzenac. Respecte a l’acord de la RN20, el cap de Govern va respondre una qüestió plantejada pels mitjans de comunicació en les declaracions posteriors a l’acte. «Hi ha un acord unilateral amb França i Andorra amb un total de 21 milions d’euros, 10,5 pertanyen a Andorra i 10,5 a França», va explicar Espot. L’objectiu és «millorar la carretera en aquell tram més proper a la frontera». 

La construcció de la galeria paraallaus al tram de l’Hospitalet, per la qual el període per a presentar-se al concurs per a la construcció es va tancar ahir i començarà a la tardor de 2023 per unes primeres obres preparatòries. Segons el cap de Govern aquesta és la inversió més important d’aquest conveni. 

En relació amb la viabilitat hivernal, Espot i Durand van acordar reforçar la comunicació entre els serveis implicats, especialment en aquelles dates amb una alta afluència de trànsit, per evitar episodis de col·lapse circulatori en cap de meteorologia adversa, a més els serveis francesos i andorrans de la Protecció Civil realitzaran a la tardor un exercici conjunt per a revisar els protocols i assegurar el seu bon funcionament.

Finalment, el cap de Govern i el prefecte de la regió d’Occitània van acordar el 19 d’octubre de 2023 per a la celebració de la setena edició del Diàleg Transfronterer Andorra-Occitània.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT