PUBLICITAT

ETR amb tecnologia puntera

ETR la Gonarda. FEDA
ETR la Gonarda. FEDA

FEDA és una empresa que va néixer ara fa 35 anys a partir de la central hidroelèctrica, 100% renovable, buscant sempre la millor manera de servir als seus clients i al país. Partint de la sostenibilitat com un principi global per vetllar per tenir un impacte positiu en l’entorn, la companyia ha anat incorporant, any rere any, millores significatives en la xarxa, així com ha anat incorporant noves fonts d’energia per ampliar el percentatge del consum energètic que es produeix al país, actualment al voltant del 20%. És en aquest sentit que l’any 2022 es va inaugurar el parc solar de Grau Roig i la xarxa de fred i calor d’Escaldes-Engordany, i s’ha avançat en la línia d’alta tensió que ha de millorar la xarxa en tot el país i la seva interconnexió amb França, país que segons Marc Calvet, director d’Enginyeria de FEDA, «es un referent europeu i mundial quant a tecnologia elèctrica».
Com a part d’aquesta evolució i millora, FEDA compta amb una nova estació transformadora i repartidora, l’ETR de la Gonarda (disposa de quatre més al país), les obres de les quals van finalitzar també l’any passat. Es tracta d’una estació puntera, eficient que entrarà en funcionament abans que acabi l’any 2023, quan es completi la renovació de la xarxa d’alta tensió entre Encamp, la Gonarda, Ransol i Grau Roig, que ara per ara funciona parcialment (ja està funcionant un tram dels quatre que conformen l’obra de renovació de la xarxa), i que substituirà la línia actual obsoleta. La resta s’estan acabant i entraran en funcionament esglaonadament, inclosa l’ETR de la Gonarda, abans de final d’any. Com confirma Calvet el canvi s’ha de fer gradualment «per garantir el servei a tots els clients». Per tant, la subestació de la Gonarda serà una peça clau en la sostenibilitat d’aquest sistema elèctric, a banda de molts altres projectes i inversions que FEDA durà a terme per millorar la gestió i digitalització del sistema elèctric de transport elèctric i distribució a Andorra en els propers anys.
Projectes com aquest garanteixen la qualitat i l’eficiència del servei i han estat projectats amb previsió per adaptar-se al desenvolupament del país, una gestió que avui queda palesa amb les noves necessitats i conjuntura i per a la transició energètica. Per tant, es por afirmar que quan estigui a ple rendiment, l’ETR de la Gonarda beneficiarà a tot el país, perquè alleugerirà la pressió sobre les ETR de les valls centrals atenent al creixement de les poblacions de la vall del Nord, com ara la Massana i Ordino. En definitiva, FEDA està donant totes les passes perquè Andorra disposi d’una xarxa dimensionada ara i per tenir a finals de 2023 una xarxa elèctrica capaç d’absorbir el creixement de demanda derivat del desenvolupament econòmic del país i de la transició energètica per a la descarbonització de la societat.

Màxim respecte pel medi ambient
FEDA té molt en compte en tots els seus projectes l’impacte ambiental i la sostenibilitat per això els dos transformadors de l’ETR de la Gonarda han estat dissenyats d’acord amb la normativa europea Ecodesign Tier 2, que garanteix que siguin més respectuosos amb el medi ambient i més eficients. Entre d’altres, utilitzaran oli èster sintètic, que aporta una major seguretat, sent biodegradable, i amb un punt d’inflamació molt més elevat que els olis convencionals minerals.
De fet, tot la infraestructura s’ha ideat intentant reduir al mínim l’impacte visual. En aquest sentit, s’ha fet un estudi volumètric i paisatgístic específic amb tots els equipaments elèctrics ocults als vianants, una il·luminació que passi desapercebuda a l’exterior i una coberta vegetal per donar continuïtat al vessant de la muntanya. Pel que fa a la tecnologia d’última generació, aquesta roman encapsulada, «un dels seus punts forts» segons Calvet, per ocupar menys espai i mantenir un volum sonor a dos meteres de distància per sota d’una conversa normal (48dB v. 70dB) d’acord amb la normativa europea més exigent pel que fa a les emissions acústiques.
La futura ETR de la Gonarda estarà formada per tres parts ben diferenciades: les instal·lacions de 110kV, la transformació de l’energia de 110kV a 20kV, i les instal·lacions de 20kV.
La supervisió i control de tot el sistema elèctric de l’ETR es farà mitjançant un control comanda digital de darrera generació, enllaçat de forma permanent amb el DEE de FEDA (amb presència humana 24/7). Qualsevol incidència o anomalia de l’ETR quedarà immediatament detectada per una ràpida intervenció dels tècnics de FEDA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT