PUBLICITAT

L'Arxiu de Vela costarà 18 milions, més de la meitat que el de Minoves

  • El Govern firma el conveni per fer efectiva la cessió del terreny del Través, on s'aixecarà la infraestructura
P. G. / A. L.
LA MASSANA

Periodic
Vista del camí de les Palanques de la Massana, sota el Través, on s'aixecarà el futur Arxiu Nacional. Exactament, sota l'edific de Correus, al fons Foto: EL PERIÒDIC

La història es repeteix: el 27 de maig del 2009, un dia abans de la sessió d'investidura del Govern Bartumeu, l'aleshores ministre de Cultura en funcions, Juli Minoves, presentava per sorpresa i in extremis el projecte del seu flamant Museu de la Identitat. El Gehry, vaja, que havia d'anar al paratge de les Molleres, a la Massana, i que ja aleshores es veia venir que tenia els dies comptats. Així va ser: a Bartumeu i a la successora de Minoves, Susanna Vela, els va faltar temps per liquidar una obra faraònica que s'havia de cruspir 34 mòdics milions d'euros. Dos anys després, i com dèiem al començament, la història es repeteix: amb les eleccions a la cantonada, i ja amb el cartell de ministra en funcions, Vela ha donat un sorprenent cop de timó al seu Arxiu Nacional. Un projecte que es va anunciar ara fa un any i que –ja saben– preveu aixecar un edifici de nova planta en un terreny situat a la zona del Camí de les Palanques, també a la Massana. I un projecte que després de 12 mesos de tràmits administratius a compte de la reparcel·lació i el pla parcial de la unitat d'actuació d'on sortirà el terreny, es desencalla precisament ara, amb la legislatura amortitzada.

Casualitat o no, el Consell de Ministres va facultar ahir la titular de Cultura i el d'Ordenament Territorial, Gerard Barcia, perquè firmin de forma immediata la proposta d'acord de cessió del solar on s'aixecarà l'Arxiu. Un acord que haurà de ser aprovat pel Comú –molt probablement, en una sessió extraordinària convocada a l'efecte– i que després es traslladarà a la desena de propietaris de la unitat d'actuació perquè acabin d'elaborar el pla parcial. El cònsol de la Massana, Josep Maria Camp, preveia ahir que tot el procés es podria dilatar «entre tres i sis mesos, però més tres que no pas sis», i que el Govern podria disposar definitivament del solar de l'Arxiu abans de mig any.

No va ser només el moment escollit per anunciar el nou impuls de l'equipament el que va recordar l'escenificació de Minoves d'ara fa dos anys. També ahir es va parlar per primera vegada de diners. Dels diners que costarà l'Arxiu. I resulta que després de les crítiques ferotges que va merèixer el projecte de Gehry –entre d'altres motius, pels 34 milions d'euros en què estava pressupost– resulta que el preprojecte de l'Arxiu de Vela parteix d'un pressupost de –atenció– 18 milions, en partides plurianuals fins al 2015. I sense Gehry a la vista.

Previsió i preprojecte / 18 milions: més de la meitat que el de Minoves. Es tracta d'una «previsió», va insistir el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, quan l'únic que se sap del (més o menys) cert és que el nou Arxiu tindrà una superfície total edificada de 6.000 metres quadrats. Res més. Segons Bartolomé, la definició arquitectònica del projecte està encara en una fase inicial, i el concurs d'idees d'on sortirà el projecte del nou edifici no es convocarà amb tota seguretat abans de final d'any. No va avançar ni les línies mestres de les bases d'aquest concurs, un dels aspectes més criticats del Museu de la Identitat de Minoves perquè l'exministre va incloure una polèmica clàusula –atorgar 25 punts (sobre un total de 100) als guanyadors del Pritzker– que en la pràctica eliminava de la carrera qualsevol arquitecte que no hagués guanyat el guardó. Val a dir que la ministra Vela sí que es va referir a aquest extrem al febrer del 2010, quan va fer pública l'elecció del terreny de les Palanques per ubicar-hi la nova seu. I va avançar aleshores que es convocaria un concurs internacional i obert, sense clàusules trampa.

Qui es mostrava ahir del tot optimista era el cònsol Camp. Segons ell, Govern, Comú i propietaris de la unitat d'actuació afectada –d'un total de 28.751 metres quadrats, repartits entre una desena de propietaris– han treballat de forma conjunta els últims mesos de manera que la reparcel·lació i el pla parcial són quasi imminents. Fins al punt que ja està pactat quina ha de ser la zona de cessió –el 15% de la unitat d'actuació, és a dir, uns 4.300 metres quadrats– i el Govern ja hi ha pogut practicar els primers estudis geològics. L'Arxiu anirà acompanyat d'una transformació radical de la zona del Través: just al davant del nou equipament està previst que s'hi ubiqui la rotonda de la variant de la Massana, i tindrà comunicació directa tant amb el centre de la parròquia com amb el casc antic, les Fontetes, el camí ral i l'Aldosa. I tot, a càrrec del Govern. Ara només falta que l'Arxiu de Vela tingui la sort i les complicitats polítiques que no va tenir el de Minoves.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT