PUBLICITAT

Matrícules menys altes i més europeïtzades

  • El Govern aprova un model adaptat als estàndards dels fabricants europeus i incorpora el distintiu 'AND' per eliminar els adhesius
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una matrícula andorrana que degut a les seves dimensions, sobrepasa el vehicle i queda deteriorada. Foto: TONY LARA

El que va començar com un projecte en estudi i unes reivindicacions directes al Govern, provinents tant des de l'Automòbil Club Andorra (ACA) com de l'Associació d'Importadors de Vehicles d'Andorra (AIVA), s'ha convertit en un Reglament. El Ministeri d'Interior ha vist amb bons ulls els models de canvi de l'ACA, presentats en diverses reunions mantingudes els darrers mesos, tal i com ja va publicar EL PERIÒDIC el passat sis de desembre. Finalment, ha aprovat establir modificacions a les actuals matrícules dels vehicles andorrans, amb la intenció de facilitar el seu encaix en els espais que proporcionen els fabricants de vehicles, així com per adaptar-se a les normatives europees al respecte.

Els canvis més significatius de les noves plaques per a automòbils andorrans són, per una banda, les seves dimensions i per altra la incorporació del distintiu nacional AND. En el primer cas, s'estableix unes noves mides de 34 centímetres d'amplada per 12 centímetres d'alçada. És a dir, perdran un centímetre d'altura i en guanyaran dos d'amplitud.

El motiu dels canvis en les proporcions és adaptar-se als estàndards dels fabricants europeus d'automòbils, tal i com han fet la majoria dels països de la Unió Europea. Gran part dels vehicles actuals ofereixen un espai per encaixar la placa més petit que el de les matrícules andorranes, un fet que causava que part d'elles sobresortissin del vehicle i es malmetessin més fàcilment. Amb els canvis, se soluciona aquesta problemàtica ja que al ser més baixes, queden perfectament ajustades al vehicle.

Amb tot, però, les matrícules andorranes mantenen una singularitat en les seves dimensions, ja que aquestes no seran les mateixes que les dels països de la UE. Les plaques espanyoles, per exemple, són un centímetre més baixes que les noves andorranes i 18 centímetres més llargues.

Distintiu nacional / El segon canvi significatiu és la incorporació del distintiu nacional AND a la part inferior de l'escut del país (aquest es manté tal qual). Tal i com informa el nou reglament publicat ahir al BOPA, aquesta aplicació s'encara als marcs legals europeus. Parteix de la Convenció sobre la circulació vial, «en el marc de la Comissió Econòmica per Europa de les Nacions Unides de l'any 1968 a Viena, en la versió consolidada del 2006».

Paral·lelament a aquesta adaptació europea, la voluntat del Govern amb aquesta incorporació és la d'eliminar l'obligatorietat d'adquirir un adhesiu amb les sigles andorranes, i que tanta controvèrsia ha generat darrerament a causa de les multes dels països veïns aplicades als vehicles que no el lluïen.

La presidenta de l'AIVA, Maite Mas, va mostrar ahir el seu total acord amb aquesta mesura, ja que a més de proporcionar més comoditat al concessionari «estalvia els costos afegits al comprador» per la compra del distintiu.

En relació al canvi de les mides, Mas també va mostrar-se a favor i va recordar que es tracta d'una reivindicació antiga de l'AIVA, que provocava que els conductors «retallessin les matrícules o haguessin d'aplicar mesures casolanes».

Imatges de promoció del país / El Reglament publicat ahir planteja d'altres canvis en les matrícules, com és el cas d'una nova tipografia de la lletra i de la numeració. Tot i els canvis estètics, es manté el sistema actual de suma per a les noves matriculacions, que consten de una lletra de la A a la Z i de quatre caràcters.

El que sí que canviarà és el fons autoreflector d'aquestes plaques. A partir d'ara podran incorporar imatges relacionades amb actes o esdeveniments institucionals, que promoguin el país a l'exterior, «sempre que no en limitin la capacitat reflectora», segons informa el Reglament. Aquestes imatges, que ja s'usen per exemple, a França, figuraran en forma de marca d'aigua. A més de promocionar Andorra, també pretenen reduir el risc de falsificacions de matrícules, ja que s'aniran canviant aquests dissenys promocionals. Els primers models incorporaran unes muntanyes andorranes.

D'altra banda, la nova legislació, que modifica el codi de circulació del juny del 1999, també incorpora una nova matrícula davantera reduïda per als vehicles de gamma alta, majoritàriament esportius, que es fabriquen sense proporcionar un espai central contret per a la instal·lació de matrícules. En aquest cas, es crea un nou model de dimensions més reduïdes que podrà anar a la part lateral davantera. Farà 27,5 centímetres d'ample per 9 cm. d'alt.

També s'estableix un nou sistema de matriculació de vehicles per a aquells ginys mòbils destinats a desplaçar persones o coses i a utilitzar-los fora de les vies públiques obertes al trànsit, com és el cas dels vehicles eruga o les motos de neu. En aquests casos hauran d'incorporar una placa, que tindrà unes dimensions de 22,5 centímetres per 11,5 centímetres. A la part superior de la placa hi figurarà la llegenda Vehicles Especials, Motos de Neu o Giny Mecànic, entre d'altres. A la part inferior hi figurarà la llegenda «Principat d'Andorra». Les matrícules tindran quatre xifres i cap lletra.

Finalment, també s'incorpora un a novetat en el cas de les motocicletes. El Govern ha plantejat una especificitat per aquelles que circulen o poden circular per terrenys accidentats, com les motos d'enduro o de trial. Les plaques seran verticals en totes les motocicletes, de color blanc i també amb el distintiu AND. Però en el cas de les d'enduro i trial la base de la placa podrà ser d'alumini, i no de goma dura com actualment.

Aplicació a partir d'avui / El Reglament del Govern exposa que la norma entrarà en vigor a partir d'avui mateix. És a dir, els nous vehicles ja haurien d'incorporar les noves matrícules, d'acord amb el que estipula el reglament.

D'aquesta manera es clou amb més de 20 anys de les matrícules actuals. El sistema de matriculació amb aquestes mides data del 1989. Abans, del 1963 fins als anys 90, les plaques no tenien lletra, però sí que hi constava l'actual escut. En canvi, les primeres matrícules del país, que van perllongar-se durant la primera meitat del segle XX, únicament estaven formades per tres xifres i la inscripció AND a la part esquerra. És a dir, en cert sentit amb les noves matrícules es torna als orígens.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT